Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature αποκαλύπτει ότι το ρύζι είναι πιθανό να είναι η πιο ανθεκτική από τις έξι κύριες βασικές καλλιέργειες – σιτάρι, σόγια, σόργο, αραβόσιτος, μανιόκα και ρύζι – καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την έρευνα, οι παγκόσμιες αποδόσεις του ρυζιού αναμένεται να μειωθούν μόνο κατά 1% μέχρι το τέλος του αιώνα σύμφωνα με ένα μέτριο σενάριο εκπομπών, σε σύγκριση με τις μειώσεις κατά 6% για το σόργο, 14% για το σιτάρι και 22% για τη σόγια, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Η μελέτη αξιολογεί πώς η κλιματική αλλαγή και τα μέτρα προσαρμογής των αγροτών θα επηρεάσουν την παραγωγικότητα των καλλιεργειών. Χρησιμοποιώντας λεπτομερή παγκόσμια δεδομένα και μηχανική μάθηση, ενσωματώνει παράγοντες όπως οι καιρικές μεταβολές, η οικονομική ανάπτυξη και οι στρατηγικές προσαρμογής ειδικά για τις καλλιέργειες, όπως η μετάβαση σε πιο ανθεκτικές ποικιλίες ή η αύξηση της άρδευσης.
Ένας βασικός λόγος για τον οποίο το ρύζι ξεχωρίζει είναι η προσαρμοστικότητά του – τόσο από βιολογική άποψη όσο και από την άποψη του τόπου καλλιέργειάς του. Περιοχές όπως η Νότια και η Νοτιοανατολική Ασία, όπου κυριαρχεί το ρύζι, είναι γενικά πιο υγρές και προβλέπεται να έχουν θερμότερες νύχτες. Ενώ οι θερμότερες νύχτες μπορούν να βλάψουν τις αποδόσεις καλλιεργειών όπως το καλαμπόκι, ορισμένες ποικιλίες ρυζιού μπορεί να επωφεληθούν από αυτές τις υγρές και θερμές συνθήκες. Η μελέτη υποδηλώνει επίσης ότι η αύξηση των εισοδημάτων στην Ασία θα βοηθήσει τους αγρότες να υιοθετήσουν βελτιωμένες πρακτικές και ποικιλίες, αντισταθμίζοντας περαιτέρω τον αντίκτυπο.
Σύμφωνα με ένα σενάριο υψηλών εκπομπών, η μελέτη εκτιμά ότι οι παγκόσμιες αποδόσεις των καλλιεργειών θα μειωθούν κατά 10% έως το 2050 χωρίς παρέμβαση. Με την προσαρμογή και την οικονομική ανάπτυξη, η μείωση αυτή συρρικνώνεται στο 8%. Μέχρι το 2098, η προσαρμογή θα μπορούσε να μειώσει τις απώλειες από 37% σε 24%, δείχνοντας ότι ενώ η προσαρμογή βοηθάει, δεν μπορεί να εξουδετερώσει εντελώς τις ζημιές από την κλιματική αλλαγή.
Οι προκλήσεις
Παρόλα αυτά, περιοχές όπως οι μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ ενδέχεται να δουν μεγάλες απώλειες παραγωγικότητας σε καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και η σόγια. Οι καλλιέργειες βιοπορισμού στην υποσαχάρια Αφρική, όπως η μανιόκα, διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο. Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η μελέτη μπορεί να υποτιμά κινδύνους όπως ακραίες ξηρασίες ή πλημμύρες, οι οποίες γίνονται όλο και πιο συχνές και είναι δύσκολο να μοντελοποιηθούν. Συνολικά, τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για καινοτομία στις γεωργικές πρακτικές και τεχνολογίες για τη διατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας σε έναν ταχέως θερμαινόμενο κόσμο.
Διαβάστε ακόμη