Η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) επειδή δεν έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει της οδηγίας της ΕΕ για τον θόρυβο (2002/49/ΕΚ), η οποία απαιτεί από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν ολοκληρωμένα σχέδια δράσης. Τα σχέδια αυτά αποσκοπούν στη μείωση της επιβλαβούς ηχορύπανσης σε μεγάλες αστικές περιοχές, καθώς και γύρω από μεγάλους οδικούς άξονες, σιδηροδρόμους και αεροδρόμια.

Τι προβλέπει η Οδηγία της ΕΕ για τον θόρυβο

Στόχος της οδηγίας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της αξιολόγησης και της διαχείρισης του περιβαλλοντικού θορύβου με δύο βασικά βήματα: τη δημιουργία στρατηγικών χαρτών θορύβου και την εφαρμογή στοχευμένων σχεδίων δράσης. Αυτοί οι χάρτες είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό των περιοχών όπου οι πολίτες εκτίθενται περισσότερο σε υπερβολικά επίπεδα θορύβου και για τον σχεδιασμό κατάλληλων αντιδράσεων, όπως αλλαγές στον αστικό σχεδιασμό ή μέτρα ελέγχου της κυκλοφορίας.

Καθυστερήσεις και προειδοποιήσεις

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, τα κράτη μέλη όφειλαν να υποβάλουν τους χάρτες θορύβου έως το 2012 και τα σχέδια δράσης έως το 2013. Ενώ η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια, παραμένουν ορισμένα κενά στην κάλυψη των οικισμών και των μεγάλων οδικών αξόνων. Μάλιστα, η Κομισιόν απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2017 και πρόσθετη προειδοποιητική επιστολή τον Οκτώβριο του 2020. Παρά τη σχετική πρόοδο, παρέμειναν αρκετά παράπονα και, ως εκ τούτου, παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο θόρυβος ως απειλή για τη δημόσια υγεία

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία που ενέχει ο περιβαλλοντικός θόρυβος. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ηχορύπανση εκτιμάται ότι προκαλεί 11.000 πρόωρους θανάτους και συμβάλλει σε 41.000 νέες περιπτώσεις ισχαιμικής καρδιοπάθειας κάθε χρόνο. Επιπλέον, περίπου 5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι επηρεάζονται από χρόνιες διαταραχές του ύπνου λόγω της μακροχρόνιας έκθεσης σε υψηλά επίπεδα θορύβου.

Διαβάστε ακόμη