Εξέπνευσε προχθές, Δευτέρα 5 Μαΐου, η προθεσμία για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον με τις συνολικές αιτήσεις που αφορούσαν σε ηλιακούς θερμοσίφωνες να ξεπερνούν τις 120.000, ενώ οι αιτήσεις που αφορούσαν αντλίες θερμότητες ξεπέρασαν τις 70.000, φτάνοντας τον στόχο που είχε τεθεί με τη δημοσίευση του προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα είχε πάρει παράταση λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης, η οποία προκάλεσε καθυστέρηση στην υποβολή των αιτήσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσίφωνων, με νέους σύγχρονης τεχνολογίας ηλιακούς θερμοσίφωνες ή/και με σύστημα αντλίας θερμότητας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- Την επιδότηση αγοράς νέου ηλιακού́ θερμοσίφωνα σύγχρονης τεχνολογίας (Επιλέξιμος Εξοπλισμός Κατηγορίας Α).
- Την επιδότηση αγοράς νέου συστήματος αντλίας θερμότητας θέρμανσης (συμπεριλαμβάνεται η εξωτερική μονάδα, fan coil, σωληνώσεις) (Επιλέξιμος Εξοπλισμός Κατηγορίας Β).
- Επιδότηση της δαπάνης για την εκτέλεση αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών τοποθέτησης επιλέξιμου εξοπλισμού (π.χ. κόστος μεταφοράς, κόστος τοποθέτησης, αναλώσιμα, εξαρτήματα, smart system (χρονοδιακόπτης) κλπ.) (Επιλέξιμη Δαπάνη των Κατηγοριών Α και Β).
Βασικοί στόχοι που προώθησε το πρόγραμμα είναι η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Συγκεκριμένα, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη παραγωγή ζεστού νερού χρήσης αναμένεται να μειώσει σημαντικά το μέσο ενεργειακό κόστος της ελληνικής οικογένειας και παράλληλα η χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται σε μικρότερη παραγωγή από ορυκτά καύσιμα ή μη ανανεώσιμες πηγές. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGeneration EU.
Η χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα και αντλίας θερμότητας αποτελεί έναν από τους πιο αποδοτικούς τρόπους για μείωση των εκπομπών ρύπων στον οικιακό τομέα. Αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια και τη θερμότητα του περιβάλλοντος, περιορίζεται η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Επιπλέον, προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς μειώνονται δραστικά τα έξοδα για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης.
Διαβάστε ακόμη