Η Κροατία προετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο της ευρωπαϊκής πράσινης μετάβασης. Το κροατικό Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος και Πράσινης Μετάβασης παρουσίασε πριν λίγες ημέρες το Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο της χώρας σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ, αναφέρει το Balkan Green Energy News. Οι δράσεις του σχεδίου θα έχουν ύψος 1,6 δισ. ευρώ.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας εκπόνησης του κροατικού Κοινωνικού Κλιματικού Σχεδίου. Σύμφωνα με το υπουργείο, το έγγραφο περιγράφει την πράσινη μετάβαση και περιλαμβάνει μέτρα και επενδύσεις που θα ωφελήσουν ευάλωτα νοικοκυριά, πολύ μικρές επιχειρήσεις και χρήστες υπηρεσιών μεταφοράς. Το σχέδιο εκπονείται στο πλαίσιο του Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα, το οποίο αποτελεί μέρος του νομοθετικού πακέτου της ΕΕ, “Fit-for-55”. Στόχος είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Το νέο EU ETS 2 θα καλύπτει τις εκπομπές CO2 από κτίρια, οδικές μεταφορές και μικρές επιχειρήσεις. Η χρηματοδότηση του κροατικού Κοινωνικού Κλιματικού Σχεδίου θα εξασφαλιστεί από τα έσοδα του συμπληρωματικού μηχανισμού τιμολόγησης του άνθρακα. Η Υπουργός Marija Vučković σημείωσε ότι, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, το Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο θα πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση.
«Με περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε μια αποδοτική και δίκαιη πράσινη μετάβαση που δεν θα αφήσει πίσω της τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας – τα νοικοκυριά που κινδυνεύουν από ενεργειακή φτώχεια, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με περιορισμένες δυνατότητες προσαρμογής, αλλά και τους πολίτες που έχουν δυσκολία στην πρόσβαση σε δημόσιες συγκοινωνίες», υπογράμμισε. Το υπουργείο γνωρίζει τις προκλήσεις που συνοδεύουν τη μετάβαση και για αυτό δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον μετριασμό των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών και στην πρόληψη κινδύνων για τις πιο ευάλωτες ομάδες, καθώς και στην εκπαίδευση, αναφέρεται.
Το σχέδιο περιλαμβάνει διάφορα μέτρα. Ενδεικτικά αναφέρονται: η ανακαίνιση μονοκατοικιών που έχουν τη χαμηλότερη ενεργειακή απόδοση, η βελτίωση της διαθεσιμότητας δημόσιων συγκοινωνιών σε προαστιακές, αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές, η επιδότηση της αγοράς οχημάτων μηδενικών εκπομπών, καθώς και η παροχή άμεσων οικονομικών κινήτρων.
Οι εκπρόσωποι του υπουργείου, Ana Juras και Predrag Božac, περιέγραψαν τη λειτουργία και την ίδρυση του νέου σκέλους του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών και παρουσίασαν τους τομείς που θα καλύψει. Παράλληλα, αναφέρθηκαν στον πρώτο κύκλο μέτρων και επενδύσεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο. Σε άλλη παρουσίαση, το κοινό ενημερώθηκε για τις επιπτώσεις του EU ETS 2 στις τιμές των ορυκτών καυσίμων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο.
Το Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο της Ελλάδας
Υπενθυμίζεται, όπως έχει αναφέρει το energygame.gr, πως το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Άνθρακα θα επεκταθεί το 2027 στους τομείς των κτιρίων και μεταφορών- δηλαδή στην πράξη θα γίνει πιο ακριβή η χρήση βενζινοκίνητων αμαξιών και λεβήτων ορυκτών καυσίμων στα σπίτια και τις επιχειρήσεις. Για να περιοριστεί ο αντίκτυπος αυτού του μέτρου στα ευάλωτα νοικοκυριά, η ΕΕ έχει θεσπίσει το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα το οποίο μέχρι το 2032 θα χρηματοδοτεί έργα για την απανθρακοποίηση στους εν λόγω τομείς. Για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές τις χρηματοδοτήσεις τα κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, πρέπει να θεσπίσουν Κοινωνικά Κλιματικά Σχέδια. Το Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο της Ελλάδας πρέπει να κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2025 και αυτήν την περίοδο βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας.
Η τέως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφερόμενη στο Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο της Ελλάδας είχε δηλώσει πρόσφατα τα εξής: «Ως κυβέρνηση, εμείς θα αξιοποιήσουμε τη χρηματοδότηση που προβλέπεται για τη χώρα από αυτό το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα, κυρίως για να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά, να προωθήσουμε δράσεις που έχουν υψηλή κοινωνική και περιβαλλοντική προστιθέμενη αξία για αυτή την κατηγορία των πολιτών. Προφανώς, η προτεραιότητα είναι η οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών. Θέλουμε, δηλαδή, οι πολίτες να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια εκεί που επιθυμούν, όχι εκεί που αναγκάζονται. Στον τομέα της κοινωνικής κατοικίας, σχεδιάζονται παρεμβάσεις για να ενισχυθεί η ενεργειακή απόδοση και να επεκταθούν οι διαθέσιμες κατοικίες. Στις μεταφορές, επίσης, θα γίνουν έργα υποδομών, με έμφαση στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των ΜΜΜ μέσω αυτού του Ταμείου».
Διαβάστε ακόμη