Τέσσερις νέες επενδύσεις σε πράσινα κτιριακά συγκροτήματα βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη στο Μαρούσι, τον παραδοσιακό πόλο των γραφειακών χώρων στην Αττική.

Νέες επενδύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο Μαρούσι, την περιοχή που φιλοξενεί το μεγαλύτερο όγκο συγκροτημάτων γραφείων στην Αθήνα.  Ένα από τα πιο σημαντικά πράσινα projects που θα λάβει «σάρκα και οστά» σε βάθος τριετίας στο Μαρούσι είναι το «Project Voria». Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο έργο το οποίο θα έχει πιστοποίηση LEED και βασίζεται κατά κύριο λόγο στις αρχές της βιωσιμότητας. Θα περιλαμβάνει εκτενείς πράσινους χώρους 17 στρεμμάτων, μαζί με χρήση καζίνο, το οποίο θα λειτουργεί με αυστηρές ρυθμίσεις και πρότυπα ασφαλείας. Ο νέος πολυχώρος στο Κτήμα Δηλαβέρη των 50 στρεμμάτων θα περιλαμβάνει επίσης πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων, δυναμικότητας 150 δωματίων, με την υπογραφή μεγάλης ξένης αλυσίδας. Πρόκειται για ένα έργο συνολικής αξίας 250 εκατ. ευρώ.

Στην τελική ευθεία έχει μπει το νέο «στρατηγείο» της  PwC στη λεωφόρο Κηφισίας 65, στο ύψος του Παράδεισου Αμαρουσίου. H Dimand που έχει την ευθύνη ανάπτυξης του έργου θα παραδώσει το πρώτο μέρος του στις 30 Ιουνίου, ενώ σε πλήρη λειτουργία θα τεθεί τον Σεπτέμβριο.  Μεταξύ των κτιρίων αναπτύσσεται ακάλυπτος χώρος πρασίνου, που θα λειτουργεί ως πυρήνας κοινωνικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων αλλά και ως χώρος ανάπαυλας για τους εργαζόμενους. Ειδική μέριμνα έχει υπάρξει για τον φωτισμό και αερισμό σε όλους τους χώρους εργασίας, ενώ έμφαση έχει δοθεί και στην ακουστική μελέτη προκειμένου να επιτευχθούν οι ιδανικές εσωτερικές συνθήκες. Το συγκρότημα έχει συνολική επιφάνεια 24.941 τ.μ. και πρόκειται να πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα LEED και WELL καθώς θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας.

Ξεκίνησαν και οι εργασίες κατασκευής της νέας πράσινης αναβαθμισμένης κτιριακής ανάπτυξης και ανέγερσης του Μεγάρου ΤΕΕ που έχουν αναλάβει να  συμμετέχουν από κοινού ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Dimand. Στους υπέργειους χώρους του κτιρίου θα εφαρμοστεί βιοκλιματικός σχεδιασμός με σκοπό την εξασφάλιση συνθηκών θερμικής και οπτικής άνεσης με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση συμβατικής ενέργειας. Το έργο πρόκειται να πιστοποιηθεί βάσει του συστήματος αειφόρου ανάπτυξης LEED σε επίπεδο «Gold».

Mια από τις πιο σημαντικές πράσινες επενδύσεις είναι και αυτή στο πρώην εργοστάσιο της Kodak, που υλοποιεί η Noval από κοινού με την Brook Lane Capital. Το έργο ονομάζεται «The Grid» και θα αποτελέσει τη νέα έδρα της ΕΥ Ελλάδος.

Himaras Complex @ Noval

Το νέο, βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων θα καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο επί της συμβολής των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου στο Μαρούσι, και αναμένεται να παραδοθεί στο πρώτο μισό του 2025 για τις απαραίτητες εργασίες, ώστε η μετεγκατάσταση της εταιρείας να ξεκινήσει μέσα στο 2026.

Η EY θα μισθώσει δύο από τα τέσσερα κτίρια του συγκροτήματος, συνολικής επιφάνειας άνω των 12.230 τ.μ. Με την μετακόμιση στο νέο κτιριακό συγκρότημα, η ΕΥ στοχεύει στην περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της. Πρόκειται εξάλλου για δέσμευση του παγκόσμιου οργανισμού της EY που αφορά την επίτευξη μηδενικής καθαρής κατανάλωσης άνθρακα (net zero) το 2025.

Στο πλαίσιο αυτό, τα γραφεία θα είναι πλήρως εναρμονισμένα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και του βιοκλιματικού σχεδιασμού, και αναμένεται να λάβουν τις κορυφαίες πιστοποιήσεις LEED Platinum (Leadership in Energy and Environmental Design) και WELL Building Standard. Παράλληλα, θα εξασφαλίζουν την επίτευξη ενεργειακής βαθμίδας Α+, κατά τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, ενώ θα διαθέτουν υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και ξεχωριστούς χώρους στάθμευσης για ποδήλατα.