Ένας νέος σταθμός δέσμευσης άνθρακα ονόματι Mammoth κατασκευάστηκε στην Ισλανδία από την Climeworks. Το Mammoth είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο σταθμός που απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Ο σταθμός είναι ζωτικής σημασίας για την απομάκρυνση δισεκατοντάδων τόνων άνθρακα ετησίως προκειμένου να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Mammoth θα είναι ικανό να δεσμεύει έως και 36.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, δηλαδή εννέα φορές περισσότερο από τον προηγούμενο σταθμό της Climeworks. Το δεσμευμένο CO2 θα αποθηκευτεί μόνιμα υπόγεια μέσω συνεργασίας με την Carbfix.

Αυτή η τεχνολογία είναι ακόμα ακριβή, καθώς το Mammoth κοστίζει 1.000 δολάρια για την απομάκρυνση ενός τόνου CO2. Ωστόσο, το κόστος αναμένεται να μειωθεί στα 200 έως 300 δολάρια ανά τόνο μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Η Climeworks στοχεύει να απομακρύνει 1 εκατομμύριο τόνους CO2 από την ατμόσφαιρα έως το 2030 και 1 δισεκατονικό τόνο έως το 2050.

Υπάρχουν αρκετές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν. Πρέπει να αντιμετωπιστούν το υψηλό κόστος και η μεγάλη κατανάλωση ενέργειας της τεχνολογίας DAC. Επιπλέον, η DAC είναι απλώς ένα μικρό κομμάτι μιας πολύ μεγαλύτερης λύσης, και θα χρειαστούν και άλλες τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα.

Η Climeworks δεν είναι η μόνη εταιρεία που αναπτύσσει τεχνολογία DAC και υπάρχει αυξανόμενος ανταγωνισμός σε αυτόν τον τομέα. Ορισμένες εταιρείες εξετάζουν εναλλακτικές τεχνικές για τη δέσμευση CO2.

Παρά τις προκλήσεις, υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη συναίνεση ότι η απομάκρυνση του άνθρακα θα είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Εάν όλα τα προτεινόμενα έργα DAC αποδώσουν καρπούς, θα μπορούσαν να απομακρύνουν 12 εκατομμύρια τόνους CO2 έως το τέλος της δεκαετίας.