Τρεις από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της παγκόσμιας υγείας ένωσαν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους σε μια εταιρική σχέση ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την αντιμετώπιση των συνδεδεμένων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, του υποσιτισμού, των λοιμωδών νοσημάτων και της μικροβιακής αντοχής, σύμφωνα με το Reuters.

Το Ίδρυμα Novo Nordisk, το Wellcome και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates ανακοίνωσαν τη Δευτέρα στη Δανία την ερευνητική σύμπραξη, η οποία επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην εξεύρεση οικονομικά προσιτών λύσεων για τους ανθρώπους σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Κάθε ένα από αυτά θα διαθέσει 100 εκατομμύρια δολάρια στην τριετή πρωτοβουλία.

Βασικός στόχος είναι να «σπάσουν τα εμπόδια μεταξύ συχνά απομονωμένων τομέων της έρευνας», δήλωσε ο Mads Krogsgaard Thomsen, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Novo Nordisk.

Για παράδειγμα, η COVID-19 έδειξε ότι η παχυσαρκία μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για τη σοβαρότητα ορισμένων μολυσματικών ασθενειών, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή μπορούν να προκαλέσουν επισιτιστική ανασφάλεια, καθιστώντας τα υποσιτισμένα παιδιά ακόμη πιο ευάλωτα σε φονικές ασθένειες όπως η ιλαρά και η χολέρα.

Το Ίδρυμα Novo Nordisk Foundation έχει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της φαρμακοβιομηχανίας Novo Nordisk, της οποίας το blockbuster φάρμακο για την απώλεια βάρους Wegovy έχει αποφέρει δισεκατομμύρια για το ίδρυμα από την κυκλοφορία του το 2021.

Οι εταίροι δήλωσαν ότι η πρωτοβουλία ήταν σημαντική δεδομένης της μειωμένης παγκόσμιας προσοχής στην υγεία μετά την πανδημία. Ο διευθύνων σύμβουλος του Wellcome, John-Arne Røttingen, δήλωσε επίσης ότι πρόκειται για την αντιμετώπιση των «αποτυχιών της αγοράς» και για τη σηματοδότηση μιας παγκόσμιας δέσμευσης για ισότιμη πρόσβαση στις ιατρικές εξελίξεις.

Η χρηματοδότηση θα περιλαμβάνει επίσης υποστήριξη για ερευνητές που εδρεύουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, και οι εταίροι δήλωσαν ότι αναζητούν ιδιωτικούς, φιλανθρωπικούς και δημόσιους εταίρους.