Το Παρίσι έρχεται πιο κοντά στο όνειρό του για έναν καθαρό ποταμό Σηκουάνα κατάλληλο για κολύμπι, χάρη σε μια νέα τεράστια δεξαμενή αποθήκευσης. Το έργο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου για έναν Σηκουάνα, κατάλληλο για κολύμπι έως το 2025, με τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού να λειτουργούν καταλυτικά, σύμφωνα με το Reuters.

Η πόλη κατασκεύασε μια κολοσσιαία λεκάνη χωρητικότητας 46.000 κυβικών μέτρων λυμάτων. Η υποδομή αυτή αποσκοπεί στη σημαντική μείωση των κινδύνων ρύπανσης του Σηκουάνα, ιδίως κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων που μπορεί να υπερφορτώσουν το σύστημα αποχέτευσης.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για το έργο, χαρακτηρίζοντάς το «παιδικό όνειρο που γίνεται πραγματικότητα». Οραματίζεται τους Παριζιάνους να απολαμβάνουν τον Σηκουάνα για κολύμπι, όπως γινόταν πριν από έναν αιώνα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έδωσαν σημαντική ώθηση για την ολοκλήρωση του έργου.

Η ποιότητα των υδάτων θα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς στον Σηκουάνα έχουν προγραμματιστεί αγώνες τριάθλου και κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας. Η νέα λεκάνη παίζει ζωτικό ρόλο, καθώς συλλαμβάνει το νερό της βροχής και το διοχετεύει μέσω μιας μονάδας επεξεργασίας πριν το απελευθερώσει πίσω στον ποταμό, διασφαλίζοντας ότι πληροί τα πρότυπα ασφαλείας για τους Αγώνες.

Το έργο έχει επίσης ιστορική σημασία. Ο πρώην δήμαρχος Ζακ Σιράκ υποσχέθηκε ως γνωστόν δημόσια κολύμβηση στον Σηκουάνα το 1988. Ενώ η Ινταλγκό μπορεί να μην επαναλάβει αυτό ακριβώς το κατόρθωμα, η βελτιωμένη ποιότητα του νερού ανοίγει το δρόμο για μια πιθανή συμβολική κολύμβηση, που θα σηματοδοτεί την επιτυχία των προσπαθειών κατά της ρύπανσης.

Ο Τόνι Εστανγκέ, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Παρισιού 2024, θεωρεί τη λεκάνη ως μια φανταστική κληρονομιά για τους Παριζιάνους. Ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι οι πρώτοι που θα επωφεληθούν από τον καθαρότερο Σηκουάνα, ο μακροπρόθεσμος περιβαλλοντικός αντίκτυπος και η βελτιωμένη ποιότητα του νερού είναι οι πραγματικοί θρίαμβοι αυτού του έργου.