Πέντε από τα μεγαλύτερα προγράμματα πίστωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως έχουν πλέον λάβει αρχική έγκριση από έναν οργανισμό που έχει αναλάβει να αυξήσει τα πρότυπα στην αγορά αντισταθμιστικών δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπου μερικοί από τους μεγαλύτερους αγοραστές είναι η Microsoft, η Salesforce και η Amazon.

Το Συμβούλιο Ακεραιότητας για τις Εθελοντικές Αγορές Άνθρακα (Integrity Council for Voluntary Carbon Markets – ICVCM) πρόσθεσε το Verra και το Architecture for REDD+ Transactions (ART) στον κατάλογό του, τα οποία πληρούν τους κανόνες για τις βασικές αρχές άνθρακα.

Το να επιτρέπεται στις εταιρείες να αγοράζουν πιστωτικά μόρια από έργα που δεσμεύουν άνθρακα, όπως η αποκατάσταση των μαγκρόβιων, και να τα χρησιμοποιούν για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές τους θεωρείται σημαντικός τρόπος για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να προστατεύσουν το περιβάλλον.

Ωστόσο, η ανάπτυξη έχει ανασταλεί από προκλήσεις, όπως οι ανησυχίες σχετικά με την προέλευση, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα ορισμένων πιστωτικών μονάδων, καθώς και οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται σχετικά με την αγορά τους.

Το ICVCM, το οποίο υποστηρίζεται από το Bezos Earth Fund και το Children’s Investment Fund Foundation, εργάζεται για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Η προσθήκη των Verra και ART στον εγκεκριμένο κατάλογο της ICVCM, ο οποίος περιλαμβάνει τα ACR, CAR και Gold Standard, σημαίνει ότι τα πρότυπα διακυβέρνησης και διαφάνειας της ICVCM καλύπτουν πλέον προγράμματα που κατέχουν μερίδιο 98% της αγοράς, με βάση τις μονάδες άνθρακα που θα αποσυρθούν το 2023.

Σηματοδοτεί το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που θα προβλέπει την έκδοση στην αγορά πιστωτικών μορίων με την ένδειξη της αρχής του πυρήνα του άνθρακα και εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αναβάθμιση της εθελοντικής αγοράς για την αγορά και την πώληση αντισταθμιστικών στοιχείων άνθρακα, θέτοντας κανόνες για το πώς μοιάζουν τα υψηλής ποιότητας πιστωτικά μόρια και οι κατάλληλες δραστηριότητες αντιστάθμισης.