Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της εγχώριας δασικής βιομάζας εκδηλώνεται στην αγορά, έπειτα και από την προώθηση των σχετικών διατάξεων που περιλαμβάνονται στο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), που υπερψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ) διοργανώνει στη Θεσσαλία από τις 14 έως τις 16 Μαΐου του BIOMASS REGIONAL FORUM 2024, με θέμα «Βιοενέργεια & Βιώσιμη Δασική Διαχείριση».

Το Φόρουμ Βιομάζας αποτελεί μία νέα σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνονται σε ετήσια βάση από την ΕΛΕΑΒΙΟΜ, αποσκοπώντας στην άμεση επαφή και δικτύωση επιχειρήσεων, τοπικής αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, αγροτικών και δασικών συνεταιρισμών, ενεργειακών κοινοτήτων, διαχειριστών logistics, ιδιοκτητών-χειριστών μηχανημάτων έργου, δασικών και αγροτικών μηχανημάτων, παραγωγών βιομάζας και γενικά όλων των συντελεστών της αλυσίδας αξίας βιομάζας.

Το Φόρουμ εστιάζει στον ρόλο της αξιοποίησης δασικής βιομάζας για την παραγωγή βιοενέργειας, προϊόντων ξυλείας, στερεών βιοκαυσίμων – πέλλετ, βιοάνθρακα – biochar και προϊόντων βιοοικονομίας, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα δασικά οικοσυστήματα της χώρας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, το Εμπορικό Τμήμα ADVANTAGE AUSTRIA και τον Αυστριακό Σύνδεσμο Βιομάζας και αποτελείται από δύο διακριτές ενότητες, την ημερίδα και τις επισκέψεις.

  • Την Τρίτη 14 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η Ημερίδα στη Λάρισα που θα περιλαμβάνει ομιλίες από Αυστριακούς ειδήμονες που θα παρουσιάσουν το αντίστοιχο μοντέλο αξιοποίησης δασικής βιομάζας στην Αυστρία, σύντομες παρουσιάσεις ελληνικών και αυστριακών επιχειρήσεων και οργανισμών, B2B συναντήσεις προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών.
  • Την Τετάρτη 15 Μαΐου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Δασαρχείο Μουζακίου Καρδίτσας και το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
  • Την Πέμπτη 16 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις βιομηχανικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με βιομάζα και συγκεκριμένα στην Alfa Wood (εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1 MWe στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας), στην Agrigas: (εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 500 kWe στη Λάρισα) και στην ΒΙΟΠΑΡ Ενέργεια (Ravago Group – εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 5 MWe στη Β’ ΒΙΠΕ Βόλου),