Δύο νέα προγράμματα για τα περιαστικά δάση και τη Θεσσαλία, καθώς και ένας νέος κύκλος στο πρόγραμμα για τις καινοτόμες δράσεις πολιτών, έρχονται από το Πράσινο Ταμείο μετά το Πάσχα.

Τα δύο νέα προγράμματα θα ανοίξουν αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ η έναρξη του νέου κύκλου για τις καινοτόμες δράσεις τοποθετείται χρονικά τον Ιούνιο.

Ειδικότερα:

  • Το πρώτο πρόγραμμα εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας 6, στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τα δάση. Θα δεσμευτεί ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ που θα ενισχύει οικονομικά την εκπόνηση τεχνικών μελετών και την υλοποίηση καθαρισμών στις ζώνες προστασίας των Δήμων που έχουν περιαστικά δάση.
  • Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στη Θεσσαλία και εντάσσεται στις δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου για την αποκατάσταση κοινόχρηστων χώρων και το πράσινο. Το ύψος των διαθέσιμων πόρων ανέρχεται σε 12,5 εκατ. ευρώ και θα κατευθυνθεί σε τουλάχιστον 14 Δήμους που επλήγησαν από την καταστροφική κακοκαιρία Ντάνιελ. Ο αριθμός των ωφελούμενων Δήμων ενδέχεται να αυξηθεί.
  • Θα ανοίξει ένας νέος κύκλος στο πρόγραμμα του Φυσικού Περιβάλλοντος για τις λεγόμενες Καινοτόμες Δράσεις Πολιτών. Ο νέος κύκλος θα έχει προϋπολογισμό τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ και θα ενισχύει με 50.000 ευρώ/δικαιούχο μη κερδοσκοπικούς φορείς για την υλοποίηση ολοκληρωμένων περιβαλλοντικών δράσεων με στοιχεία καινοτομίας. Η έναρξη αναμένεται τον Ιούνιο και το καθεστώς αξιολόγησης των προτάσεων είναι αυστηρό προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή κατανομή των πόρων.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι τα προγράμματα του ΥΠΕΝ για τα δάση ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, όπως και το πρόγραμμα για την Αστική Αναζωογόνηση που έληγε στα τέλη Μαρτίου, αλλά πήρε παράταση μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, συνεχίζεται το πρόγραμμα για τα επιχειρησιακά σχέδια εξασφάλισης κοινόχρηστων χώρων, στο οποίο δόθηκε παράταση μέχρι το τέλος Ιουλίου προκειμένου να συμβασιοποιηθούν οι σχετικές δράσεις.

Σε ό,τι αφορά το πληροφοριακό σύστημα που θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη διαχείριση των αποζημιώσεων των μελών των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕπΕΑ) για τους δασικούς χάρτες, ο ανάδοχος από τον σχετικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα φέτος, εκτιμάται ότι θα έχει οριστεί εντός του Ιουνίου. Οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν το ερχόμενο φθινόπωρο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο νόμος του ΥΠΕΝ που υπερψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή από τη Βουλή, ενισχύει οικονομικά το Πράσινο Ταμείο, καθώς σε αυτό πλέον θα κατευθύνονται τα έσοδα από τα πρόστιμα διατήρησης και μη έγκαιρης κατεδάφισης αυθαιρέτων.