Αμείλικτες βροχές, χαλάζι και άνεμοι σχεδόν τυφώνα έπληξαν τη νότια Κίνα, αναγκάζοντας την εκκένωση μιας ολόκληρης πόλης με περισσότερους από 1.700 κατοίκους στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, όπως ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters.

Λεωφορεία και ελικόπτερα μετέφεραν σε ασφαλές μέρος όλους τους κατοίκους της κωμόπολης Τζιανγκουάν στην περιοχή Σαογκουάν, καθώς έφτασε νέος γύρος πλημμυρών, ανέφεραν τα δημοσιεύματα, επικαλούμενα τις τοπικές αρχές.

Γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος κόπηκαν και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας διακόπηκαν σε όλη την περιοχή, καθώς οι βροχές προκάλεσαν επικίνδυνες κατολισθήσεις, πλημμύρισαν σπίτια και κατέστρεψαν γέφυρες.

Από την άφιξη των ισχυρών καταιγίδων την περασμένη εβδομάδα, σκηνές χάους έχουν διαδραματιστεί σε ολόκληρη την επαρχία, καθώς έχουν καταρριφθεί δεκάδες τοπικά ρεκόρ βροχόπτωσης για τον μήνα Απρίλιο.

Σε ένα εστιατόριο στην πρωτεύουσα της επαρχίας Γκουανγκζού αυτή την εβδομάδα, οι πελάτες κοιτούσαν με τρόμο καθώς οι άνεμοι γίνονταν θύελλες που έμοιαζαν με τυφώνες και ξερίζωναν δέντρα, ενώ γρήγορα κινούμενα φύλλα βροχής χτυπούσαν το δρόμο έξω, όπως έδειξαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η επαρχία που είναι επιρρεπής στις καλοκαιρινές πλημμύρες δοκίμασε την άμυνά της τον Ιούνιο του 2022 με τις ισχυρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων έξι δεκαετιών, οι οποίες ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν.

Οι τελευταίες καταιγίδες, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων, προκλήθηκαν από το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο και ένα ισχυρότερο από το κανονικό υποτροπικό υψηλό, ένα ημιμόνιμο σύστημα υψηλής πίεσης που κυκλοφορεί βόρεια του ισημερινού.

Οι συναφείς θερμότερες θερμοκρασίες προσέλκυσαν περισσότερο αέρα με υγρασία από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και ακόμη και από τον Κόλπο της Βεγγάλης, δήλωσαν οι μετεωρολόγοι, οδηγώντας σε περισσότερες βροχές και ανέμους.