Η Ιαπωνία φυτεύει ζωστήρες, ένα είδος θαλάσσιου φυτού, κατά μήκος των ακτών της για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή. Αυτό το ενχείρημα, το οποίο ξεκίνησε ως τρόπος αποκατάστασης του θαλάσσιου οικοσυστήματος, έχει λάβει εθνική σημασία καθώς η Ιαπωνία αγωνίζεται να επιτύχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ιαπωνία, ο πέμπτος μεγαλύτερος εκπέμπων αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, έχει έκταση μικρότερη από την Καλιφόρνια αλλά διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο. Αυτό καθιστά τη θαλάσσια βλάστηση μια ελπιδοφόρα μέθοδο για την απορρόφηση τουλάχιστον ενός μέρους του διοξειδίου του άνθρακα που παράγει, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά ότι κατά το οικονομικό έτος 2022, η ποσότητα αυτού του «γαλάζιου άνθρακα» – του άνθρακα που αποθηκεύεται φυσικά από τους θαλάσσιους και παράκτιους οικοσυστήματα – ήταν περίπου 350.000 τόνοι. Ενώ αυτό αντιπροσωπεύει μόλις το 0,03% των 1,135 δισεκατομμυρίων τόνων ισοδύναμων CO2 των αερίων του θερμοκηπίου που εξέπεμψε η Ιαπωνία εκείνο το έτος, ο «γαλάζιος άνθρακας» αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς τα δάση της χώρας γερνάνε, απορροφώντας λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σύγκριση με τα νεότερα δέντρα.

Ο ζωστήρας απορροφά και αποθηκεύει διοξείδιο του άνθρακα, ένα σημαντικό αέριο του θερμοκηπίου. Έχοντας μεγάλες ακτές αλλά περιορισμένη έκταση ξηράς, η Ιαπωνία βλέπει τη θαλάσσια βλάστηση ως έναν τρόπο για την απορρόφηση των εκπομπών άνθρακα. Αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή τα δάση της Ιαπωνίας, τα οποία απορροφούσαν σημαντική ποσότητα άνθρακα, ωριμάζουν και απορροφούν λιγότερο.

Ενώ η ποσότητα άνθρακα που απορροφάται από τον θαλασσοπήγαδο μέχρι στιγμής είναι ελάχιστη, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει πολύ μεγαλύτερο μερίδιο των αερίων του θερμοκηπίου στο μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ιαπωνία έγινε η πρώτη χώρα που συμπεριέλαβε τον μπλε άνθρακα, τον άνθρακα που αποθηκεύεται από τα θαλάσσια οικοσυστήματα, στον απολογισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της.