Ο κόσμος σημείωσε πιθανότατα τον θερμότερο Φεβρουάριο που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς οι ανοιξιάτικες συνθήκες προκάλεσαν την πρώιμη άνθιση των λουλουδιών από την Ιαπωνία έως το Μεξικό, άφησαν τις πίστες του σκι χωρίς χιόνι στην Ευρώπη και ανέβασαν τις θερμοκρασίες στους 38 βαθμούς Φαρενάιτ στο Τέξας.

Αν και τα στοιχεία δεν έχουν οριστικοποιηθεί, τρεις επιστήμονες δήλωσαν στο Reuters ότι ο Φεβρουάριος είναι πολύ πιθανό να έχει την υψηλότερη παγκόσμια μέση θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ για τον συγκεκριμένο μήνα, χάρη στην κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, γνωστή ως Ελ Νίνιο.

Αν επιβεβαιωθεί, αυτό θα είναι το ένατο συνεχόμενο μηνιαίο ρεκόρ θερμοκρασίας που καταρρίπτεται, σύμφωνα με τα στοιχεία, από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA ) των ΗΠΑ. Η NOAA θα δημοσιεύσει τα τελικά στοιχεία για τον Φεβρουάριο γύρω στις 14 Μαρτίου, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της.

Στο βόρειο ημισφαίριο, οι θερμοκρασίες-ρεκόρ σημαίνουν ότι «η άνοιξη έρχεται νωρίτερα», σύμφωνα με την Κάριν Γκλίσον, ατμοσφαιρική επιστήμονα της NOAA.

Οι άνθρωποι στο Τόκιο τράβηξαν ομοίως φωτογραφίες από ροζ άνθη κερασιάς που άνθισαν περίπου ένα μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο, ενώ τα δέντρα jacaranda που συνήθως ανθίζουν στα τέλη Μαρτίου έχουν γεμίσει την Πόλη του Μεξικού με μωβ μπουμπούκια από τον Ιανουάριο.

Καθώς το χιόνι έλιωνε στην Ευρώπη αυτόν τον μήνα, οι πίστες σκι μετατράπηκαν σε λάσπη και έμειναν αδρανείς στη Βοσνία και την Ιταλία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι θερμοκρασίες ήταν έως και 40 βαθμούς Φαρενάιτ (22 βαθμούς Κελσίου) πάνω από το κανονικό αυτήν την εβδομάδα, με την πόλη Killeen του Τέξας να σημειώνει ρεκόρ 38 βαθμών Κελσίου.

Η πρόσθετη θερμότητα από την υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί καταστροφές στα παγκόσμια συστήματα, συμβάλλοντας στο λιώσιμο των παγετώνων στους πόλους και τα βουνά, αυξάνοντας τη στάθμη της θάλασσας και οδηγώντας σε ακραία καιρικά φαινόμενα, δήλωσε ο Άντερς Λέβερμαν, φυσικός στο Ινστιτούτο Potsdam για την έρευνα των κλιματικών επιπτώσεων.

Οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ το καλοκαίρι -που τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη στο νότιο ημισφαίριο- οδηγούν γενικά σε αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη, δήλωσε η Τζέιν Μπάλντγουιν, ατμοσφαιρικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνιας.

«Η ζέστη είναι ένας ουσιαστικός σιωπηλός δολοφόνος», δήλωσε η ίδια.

Κύματα καύσωνα έπληξαν την Αργεντινή, το Περού, τη Βραζιλία και τη Χιλή αυτόν τον μήνα, ενώ οι ζεστές και ξηρές συνθήκες συνέβαλαν επίσης σε πυρκαγιές κοντά στο Σαντιάγο που σκότωσαν τουλάχιστον 133 ανθρώπους.

Η Γκλίσον δήλωσε ότι το Ελ Νίνιο αναμένεται να διαλυθεί μέχρι τα μέσα του 2024 και θα μπορούσε να μεταβεί γρήγορα σε Λα Νίνια – μια ψύξη στον ανατολικό Ειρηνικό – η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει να σπάσει το θερμό σερί προς το τέλος του έτους.

Παρόλα αυτά, η NOAA προβλέπει ότι υπάρχει 22% πιθανότητα το 2024 να σπάσει το ρεκόρ του 2023 ως η θερμότερη χρονιά και υπάρχει 99% πιθανότητα να βρεθεί στην πρώτη πεντάδα, δήλωσε η Γκλίσον.