Τα ομόλογα καταστροφών (cat bonds) έχουν γίνει ένα δημοφιλές μέσο μεταφοράς κινδύνου, δεδομένων των πλεονεκτημάτων τους στις τρέχουσες περιβαλλοντικές και οικονομικές συνθήκες. Το 2023, καμία άλλη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων δεν απέδωσε καλύτερα για τα hedge funds από τα ομόλογα καταστροφών, με εταιρείες όπως η Fermat Capital Management και η Tenax Capital να καταγράφουν τα υψηλότερα κέρδη τους στην ιστορία τους.

Τα cat bonds υπάρχουν πάνω από 25 χρόνια και χρησιμοποιούνται από τις ασφαλιστικές εταιρείες για να προστατευθούν από απώλειες που είναι πολύ μεγάλες για να τις καλύψουν οι ίδιες. Ο κίνδυνος αυτός μεταφέρεται σε επενδυτές που χάνουν χρήματα εάν συμβεί μια προκαθορισμένη καταστροφή, αλλά μπορούν να αποκομίσουν πολύ υψηλές αποδόσεις εάν δεν συμβεί.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg ο υπολογισμός του κινδύνου καταστροφής είναι πολύ πιο περίπλοκος από ό,τι στο παρελθόν. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μια αυξανόμενη συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε συχνές καταιγίδες, πυρκαγιές και πλημμύρες. Αν και μεμονωμένα, κάθε γεγονός είναι λιγότερο έντονο από έναν μεγάλο σεισμό ή τυφώνα, στο σύνολό τους, αυτές οι απώλειες μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες. Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες για τον αυξανόμενο αριθμό επενδυτών που τώρα αυξάνουν την έκθεσή τους σε ομόλογα καταστροφών.

Παραδοσιακά, τα ομόλογα «cat bonds» χρησιμοποιούνταν για να προστατεύουν τους ασφαλιστές από τις ζημίες που συνδέονται με φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν μία φορά σε κάθε γενιά. Εντούτοις, πέρυσι, αυτοί οι πρωταρχικοί κίνδυνοι, όπως είναι γνωστοί, αντιπροσώπευαν το 14% των παγκόσμιων ζημιών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συνολική αγορά τίτλων που συνδέονται με ασφάλειες έφτασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου στο τέλος του τρίτου τριμήνου, εκτιμά η Aon. Μόνο η έκδοση ομολόγων Cat έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών άνω των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, συμπεριλαμβανομένων των μη περιουσιακών και ιδιωτικών συναλλαγών, ανεβάζοντας τη συνολική αγορά για τους τίτλους στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνει το Bloomberg.

Εν τω μεταξύ, μια κατηγορία που είναι γνωστή ως δευτερεύοντες κίνδυνοι «ξεπέρασε το σωρευτικό τους κόστος τον 21ο αιώνα με μεγάλο περιθώριο». Τέτοιοι δευτερεύοντες κίνδυνοι – κυρίως με τη μορφή καταστροφικών καταιγίδων – δεν καταγράφονται με συνέπεια από μοντέλα που έχουν σχεδιαστεί για τη μέτρηση του κινδύνου στα cat bonds, σύμφωνα με διαχειριστές κεφαλαίων που παρακολουθούν την εξέλιξη. Σήμερα, περίπου το 40% των cat bonds προορίζονται για συνολικές ζημίες που συσσωρεύονται σε ένα μόνο έτος, κατά το οποίο οι επενδυτές είναι πιο πιθανό να αισθανθούν τις συνέπειες δευτερευόντων κινδύνων. Οι δευτερογενείς κίνδυνοι με τη μορφή καταιγίδων προκάλεσαν ζημίες 133 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2018 και 2022, αυξημένες κατά 90% σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, σύμφωνα με την Swiss Re. Η ασφαλιστική εταιρεία προσπάθησε να επιστήσει την προσοχή στον κίνδυνο ήδη από το 2019 σε μια εφημερίδα με τίτλο, «Δευτερογενείς κίνδυνοι – όχι και τόσο δευτερεύοντες».