Τον στόχο η Ελλάδα να γίνει κόμβος μεταφοράς πράσινης ενέργειας στα Βαλκάνια επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βελιγράδι στις κοινές δηλώσεις του που πραγματοποίησε με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Σερβίας για τη φιλοξενία και τις ουσιαστικές συζητήσεις που είχε μαζί του, καθώς και την πρόοδο στις σχέσεις τους, σημειώνοντας ότι αποκτούν στρατηγικό χαρακτήρα.

Μητσοτάκης: Προσβλέπουμε σε ένα ειρηνικό μέλλον στα Βαλκάνια

«Προσβλέπουμε σε ένα ειρηνικό μέλλον στα Βαλκάνια», τόνισε και επισήμανε ότι η Ελλάδα θέλει να προωθήσει τις επενδύσεις. Μας ενδιαφέρει η διασύνδεση των χωρών σε μεταφορές και ενεργειακές υποδομές, είπε φέροντας ως παράδειγμα τη σιδηροδρομική σύνδεση των χωρών και προσθέτοντας ότι αυτά μπορούν να γίνουν με ευρωπαϊκά κονδύλια. Υποστηρίζουμε θερμά τον κάθετο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να μεταφέρει φυσικό αέριο στη Σερβία και η τελευταία να συμβάλλει στις ανάγκες αποθήκευσης. Φιλοδοξούμε να γίνουμε ένας κόμβος μεταφοράς πράσινης ενέργειας στα Βαλκάνια, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα έχει υπάρξει ο πιο πιστός σύμμαχος της Σερβίας στην ευρωπαϊκή πορεία της, είπε και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον ένταξης των δυτικών Βαλκανίων χωρίς τη Σερβία. Συζητήσαμε τις περιφερειακές εξελίξεις και οι θέσεις μας είναι κοινές, πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» τόνισε ακόμα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αλεξάνταρ Βούτσιτς: Περιμένουμε κάποια βήματα από την Ευρώπη ότι μας θέλουν στην Ένωση

«Μιλήσαμε για όλα τα σημαντικά θέματα και έχω μάθει για όλα τα σημαντικά θέματα. Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές της Σερβίας στην ΕΕ. Μήπως θα έπρεπε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μήπως θέλει η Σερβία να γίνει μέλος της ΕΕ. Εμείς περιμένουμε κάποια βήματα από την Ευρώπη ότι μας θέλουν στην Ένωση», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς φιλοξένησε το βράδυ της Κυριακής, στην οικία του στο Βελιγράδι, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Βούτσιτς ανήρτησε στο Instagram φωτογραφία μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό μπροστά από μία εστία ποδοσφαίρου όπου έγραψε:

«Αυτήν την εστία πίσω από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και εμένα την αγόρασε ο πατέρας μου για τον μικρό Βούκαν (σ.σ. Ο εξάχρονος γιος του Αλ. Βούτσιτς). Ο Κυριάκος και εγώ απλά βγήκαμε φωτογραφία με την μπάλα. Χαίρομαι που μπορώ να φιλοξενήσω έναν μεγάλο φίλο της Σερβίας, είμαι περήφανος για την προσωπική μας σχέση, πιστεύω ότι απόψε και αύριο θα επιτύχουμε σπουδαία αποτελέσματα στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των αδελφών λαών, του σερβικού και του ελληνικού».