Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αναμένεται να ξεπεράσει τα συνήθη θερινά επίπεδα κατά τη διάρκεια του φετινού καύσωνα, προειδοποίησαν οι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς ης περιοχής. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, οι θερμοκρασίες στα Βαλκάνια προβλέπεται να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τους 40°C από σήμερα (22 Ιουλίου) Τρίτη έως και την Πέμπτη.

Όπως έχει γράψει το energygame.gr,  ο ΑΔΜΗΕ στην Ελλάδα προβλέπει την αιχμή της ζήτησης στα  9-11 GW, δηλαδή έως και 37% υψηλότερη από τη συνηθισμένη θερινή αιχμή των 8 GW. Ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς της Βουλγαρίας ESO EAD προβλέπει ζήτηση 6-7 GW τις πιο θερμές ημέρες της εβδομάδας, ενώ η Translectrica στη Ρουμανία αναμένει αιχμές της τάξης των 9-10 GW.

«Αναμένουμε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα δημιουργήσει ένα πιο bullish περιβάλλον για τις αγοραπωλησίες ενέργειας στην περιοχή», δήλωσε Έλληνας trader στο Montel, προσθέτοντας ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί αν αυξηθεί η ζήτηση εισαγωγών από την Ουκρανία. Να σημειωθεί ότι ο  καύσωνας συμπίπτει με αρκετές διακοπές λειτουργίας πυρηνικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένης μιας μη προγραμματισμένης διακοπής λειτουργίας της μονάδας 6 (1 GW) στον πυρηνικό σταθμό Κοζλοντούι στη Βουλγαρία (μεγάλο μέρος της παραγωγής του οποίου διοχετεύεται στις αγορές των Βαλκανίων, αλλά και στην Ουγγαρία και την Ουκρανία) που θα διαρκέσει έως το τέλος του μήνα. Ο πυρηνικός σταθμός Paks στην Ουγγαρία μειώνει επίσης την ισχύ του κατά 479 MW από τις 25 Ιουλίου έως τις 28 Αυγούστου, λόγω προγραμματισμένης συντήρησης.

Παρά τον καύσωνα στα Βαλκάνια που φέρνει μνήμες από τις «καυτές ημέρες» του καλοκαιριού του 2024, η εικόνα στο μέτωπο των τιμών στα Χρηματιστήρια Ενέργειας είναι κατά πολύ καλύτερη. Είναι ενδεικτικό ότι η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Ελλάδα διαμορφώνεται σήμερα στα 111 ευρώ/MWh, στην Βουλγαρία και τη Ρουμανία στα 108,55 ευρώ/MWh και στην Ουγγαρία στα 104 ευρώ/MWh, ενώ πέρυσι ακριβώς τέτοιο καιρό παρατηρούνταν μέσες τιμές πάνω από τα 200 ευρώ/MWh, με τα βραδινά spikes να προσεγγίζουν κατά περίπτωση ακόμα και τα 1000 ευρώ/MWh. Αν και η κατάσταση προς το παρόν εμφανίζεται διαχειρίσιμη, εστία ανησυχίας για το επόμενο διάστημα αποτελεί το γεγονός ότι τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες της Ελλάδας έχουν υποχωρήσει κάτω από την «κόκκινη γραμμή» των 2000 GWh και βρίσκονται στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν περιορισμένα περιθώρια αξιοποίησης μιας εκ των κρίσιμων «εφεδρειών» του συστήματος.

Διαβάστε ακόμη