Έντονη κινητικότητα καταγράφεται γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ Great Sea Interconnector (GSI),το τελευταίο διάστημα, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες ώστε να λυθούν βασικές εκκρεμότητες που αφορούν στο σκέλος Κρήτης- Κύπρου, την ώρα που διεργασίες υπάρχουν και για το τμήμα Κύπρος – Ισραήλ.
Σε επίπεδο επίσημων δηλώσεων όλες οι πλευρές, εμφανίζονται θετικές στο να προχωρήσει το έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI), παρά το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις, ως προς την ιεράρχηση των προβλημάτων. Ο ΑΔΜΗΕ επισημαίνει πως το έργο συνεχίζεται και έχει διάφορα στάδια, ένα εκ των οποίων είναι τι κομμάτι των ερευνών για τη πόντιση του καλωδίου που έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Πηγές του Διαχειριστή, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, τόνιζαν πως «το έργο δεν έχει εκτροχιαστεί, έχει ολοκληρωθεί το 60% των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου», ενώ ξεκαθάριζαν ότι «η Αθήνα λέει προχωρήστε, αναγνωρίζει το έργο και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει γεωπολιτικό πρόβλημα». Από την άλλη πλευρά, τονίζουν πως το ζήτημα της βιωσιμότητας του έργου συνδέεται με την ανάκτηση των δαπανών, επισημαίνοντας πως είναι αναγκαία η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου για το έσοδο. Πριν λίγες ημέρες, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων της Ελλάδας άναψε το «πράσινο φως», σε σχέση με την έγκριση του αναθεωρημένου εσόδου του ΑΔΜΗΕ, εγκρίνοντας στο πλαίσιο αυτό και την ανάκτηση ποσού 7,5 εκατ. ευρώ που αφορά σε δαπάνες για τον GSI.
Από την άλλη πλευρά κυπριακές πηγές, τονίζουν πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, έχοντας αποφασίσει να καταβάλει η ίδια από τον προϋπολογισμό μεσώ των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο έως το ποσό των 125 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ο φορέας υλοποίησης του έργου δεν αξιολόγησε επαρκώς όλες τις παραμέτρους του έργου και κυρίως την παράμετρο του γεωπολιτικού ρίσκου. Προσθέτουν, δε, πως δεν υπήρξε σωστός προγραμματισμός, με αποτέλεσμα να εκτίθενται Αθήνα και Λευκωσία. Οι ίδιες πηγές καταλογίζουν, μάλιστα, ευθύνες και στην Ε.Ε. καθώς δεν ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για να λυθεί το αδιέξοδο με την Τουρκία, ενώ δεν έχει καταφέρει να κινητοποιήσει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Τούτων λεχθέντων, με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες (8 Ιουλίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες), με πρωτοβουλία της Κομισιόν σε σχέση με την πορεία του έργου και με φόντο την παρουσίαση από τον ΑΔΜΗΕ της μελέτης κόστους-οφέλους για το τμήμα Κύπρος-Ισραήλ του Great Sea Interconnector. Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από την εταιρεία Exergia σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) επιβεβαιώνει τα σημαντικά οφέλη του έργου για τις δύο χώρες που διασυνδέει το έργο, την Κύπρο και το Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει να έχει εγκριθεί η μελέτη για το συγκεκριμένο τμήμα, από τις ρυθμιστικές αρχές της Κύπρου και του Ισραήλ. Από κει και πέρα, μένει να φανεί πώς θα προχωρήσει το ζήτημα των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου, με το υπόλοιπο 40% που απομένει για την ολοκλήρωση των ερευνών να εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες άπαξ και επανεκκινήσει η σχετική διαδικασία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως τόσο η Αθήνα, όσο και η Λευκωσία, υποστηρίζουν σε όλους τους τόνους το έργο. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε την Τρίτη, ότι «θα ισχύσουν οι ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης για την ηλεκτρική διασύνδεση δίχως επιβάρυνση για τους καταναλωτές».
Διαβάστε ακόμη