Τη σημασία ένταξης του GREGY, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, στη λίστα των έργων αμοιβαίου συμφέροντος της EE υπογράμμισε ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας, Όλιβερ Βάρχελι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ύπατο εκπρόσωπο της E.E Ζοζέπ Μπορέλ και τον επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Σύνδεσης EE- Αιγύπτου.

Βαρχέλι: Μας ενδιαφέρει να εργαστούμε σε έργα παρόμοια με το GREGY

Πιο συγκεκριμένα, ο Όλιβερ Βάρχελι δήλωσε: «Το μέλλον της συνεργασίας μας με την Αίγυπτο στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος είναι, θα έλεγα, ίσως με τις μεγαλύτερες δυνατότητες και για τους δύο μας, διότι η Αίγυπτος μπορεί να γίνει όχι μόνο ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, αλλά και μια αξιόπιστη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Και για το λόγο αυτό, τονίσαμε από την πλευρά μας ότι η σημασία της απόφασης που πήραμε να δώσουμε το καθεστώς του έργου αμοιβαίου ενδιαφέροντος για το έργο GREGY, ουσιαστικά το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Και αυτό το καθεστώς θα πρέπει να δημιουργήσει μια επιχειρηματική ευκαιρία και επίσης πιο ενδιαφέρουσες ευκαιρίες χρηματοδότησης για το έργο αυτό.

Θεωρούμε ότι το έργο αυτό είναι το πρώτο, αν θέλετε, ένα σχέδιο, για περαιτέρω έργα όπως αυτό με την Αίγυπτο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Συμμετέχουμε με την Τυνησία σε επενδύσεις αυτού του είδους, με τη Γεωργία, αλλά το δυναμικό που έχει η Αίγυπτος ως πιθανός προμηθευτής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας είναι δύσκολο να συγκριθεί. Έτσι, μας ενδιαφέρει πολύ όχι μόνο να υλοποιήσουμε αυτό το έργο αλλά και να εργαστούμε σε νέα παρόμοια έργα».

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ ολόκληρη την τοποθέτηση του Επίτροπου για το έργο GREGY: Επίτροπος_GREGY