Με έντονα αυξητικά χαρακτηριστικά κινήθηκε η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα τον Μάιο, καταγράφοντας σαφείς ενδείξεις ενίσχυσης της ζήτησης και αύξησης της παραγωγής, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ανήλθε στις 3.609 GWh, αυξημένη κατά 4% σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν είχε διαμορφωθεί στις 3.471 GWh. Η αύξηση αυτή εντάσσεται σε μια συνεχή ανοδική πορεία της κατανάλωσης που ξεκίνησε από τον Μάρτιο, σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε περίοδο υψηλότερων θερμοκρασιών και μεγαλύτερης χρήσης ενεργοβόρων φορτίων.

Σε απόλυτες τιμές, η καθαρή παραγωγή διαμορφώθηκε στις 3.848 GWh τον Μάιο, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του 3,7% σε σχέση με τις 3.710 GWh που είχαν καταγραφεί τον Απρίλιο. Τη μερίδα του λέοντος στη μηνιαία παραγωγή διατήρησαν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που συνεισέφεραν 2.156 GWh και αντιστοιχούν στο 56,03% της συνολικής παραγωγής. Τον προηγούμενο μήνα η παραγωγή από ΑΠΕ είχε ανέλθει σε περίπου 2.079 GWh, γεγονός που καταδεικνύει οριακή αύξηση συμμετοχής σε απόλυτα μεγέθη, με σταθερή όμως διατήρηση του ποσοστιαίου μεριδίου τους πάνω από το ήμισυ της αγοράς.

Αντίστοιχα, σημαντική αύξηση παρουσίασε και η θερμική παραγωγή, η οποία ανήλθε σε 1.435 GWh, καλύπτοντας το 37,29% της καθαρής παραγωγής, έναντι περίπου 1.346 GWh και ποσοστού 36,3% τον Απρίλιο. Η υδροηλεκτρική παραγωγή, αντίθετα, εμφάνισε μείωση, πέφτοντας στις 257 GWh τον Μάιο έναντι περίπου 285 GWh τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού της από 7,7% σε 6,68%.

Το ποσοστό απωλειών στο Σύστημα ακολούθησε ελαφρώς αυξητική πορεία. Οι συνολικές απώλειες ενέργειας τον Μάιο ανήλθαν στις 83 GWh, αντιστοιχώντας στο 2,39% της συνολικής εγχεόμενης ενέργειας στο Σύστημα. Τον Απρίλιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,02%, με τις απώλειες να διαμορφώνονται σε περίπου 84 GWh. Η αύξηση του ποσοστού, παρά τη στασιμότητα σε απόλυτο μέγεθος, συνδέεται με την ελαφρώς χαμηλότερη συνολική εγχεόμενη ενέργεια κατά τον Απρίλιο.

Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο διασυνδέσεων, καταγράφηκαν 241 GWh εισαγωγών και 380 GWh εξαγωγών τον Μάιο. Πρόκειται για ισοζύγιο σαφώς εξαγωγικό, με αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα της τάξης των -139 GWh. Τον Απρίλιο οι εκτιμώμενες εισαγωγές είχαν διαμορφωθεί σε περίπου 228 GWh και οι εξαγωγές στις 298 GWh, γεγονός που δείχνει ενίσχυση των διεθνών ανταλλαγών και κυρίως των εξαγωγών κατά τον Μάιο.

Αξιοσημείωτη είναι και η εικόνα των φορτίων αιχμής, με τη μέγιστη ζήτηση να καταγράφεται στις 23 Μαΐου στις 14:00, φτάνοντας τα 6.480 MW. Σε σύγκριση με την κορυφή του Απριλίου, η οποία εκτιμάται περίπου στα 6.370 MW, καταγράφεται αύξηση περίπου 110 MW. Η ελάχιστη συνολική ζήτηση σημειώθηκε στις 19 Μαΐου στις 5:00, φτάνοντας στα 3.563 MW, έναντι 3.475 MW τον Απρίλιο.

Η εικόνα που αποτυπώνουν οι αριθμοί του Μαΐου είναι χαρακτηριστική μιας αγοράς που εισέρχεται σταδιακά σε φάση υψηλής κατανάλωσης, με κυρίαρχο ενεργειακό καύσιμο τις ΑΠΕ, αλλά με ενισχυμένη επίσης θερμική συμμετοχή. Οι αυξημένες εξαγωγές, οι υψηλότερες αιχμές και η μικρή αύξηση στις απώλειες αποτελούν τα κύρια σημεία αναφοράς για τον μήνα, προσφέροντας ένα σαφές ενεργειακό αποτύπωμα καθώς η χώρα βαδίζει προς το καλοκαίρι.

Διαβάστε ακόμη