Την ώρα που στην Ελλάδα υπάρχει σε εξέλιξη ένας διάλογος μεταξύ των προμηθευτών και της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, στη βάση των αλλαγών που προωθεί η ρυθμιστική αρχή για τα τιμολόγια ρεύματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νέες αλλαγές.
Στο επίκεντρο των αλλαγών φαίνεται πως είναι το switching, καθώς πρόσφατα δημοσιεύτηκε από την Κομισιόν ένα κείμενο με κατευθύνσεις που είναι σε δημόσια διαβούλευση και στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις και να ενσωματωθούν σταδιακά οι αλλαγές από τα κράτη μέλη από την επόμενη χρονιά. Μεταξύ των προτεινόμενων αλλαγών είναι πως πλέον τίθενται υποχρεώσεις τόσο για τον καινούργιο προμηθευτή, όσο και για τον προηγούμενο, αλλά και για τον διαχειριστή. Επίσης, περιγράφονται νέες αλλαγές, όπως ότι στους προμηθευτές θα επαφίεται η υποχρέωση των μετρήσεων, αντί να τις κάνουν οι διαχειριστές συστημάτων διανομής.
Στη χώρα μας, πάντως, αναμένεται να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ΡΑΑΕΥ και των προμηθευτών για τα τιμολόγια στο πλαίσιο και των ενστάσεων που είχαν καταθέσει πριν δύο εβδομάδες, σε σχέση με τις αλλαγές που προτείνει η ρυθμιστική αρχή. Ανάμεσα στις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από πλευράς προμηθευτών είναι και το ζήτημα της δυνατότητας σύναψης προφορικής σύμβασης, με τους προμηθευτές να τονίζουν την ανάγκη να συνεχιστεί η συγκεκριμένη δυνατότητα. Παράλληλα, στο επίκεντρο βρίσκεται η πρόβλεψη για αλλαγές στους όρους μιας σύμβασης μόνο όταν υπάρχουν εξαιρετικές περιπτώσεις. Σε αυτές υπολογίζεται για παράδειγμα η ενεργειακή κρίση, με τους προμηθευτές ωστόσο να ζητούν να διευρυνθεί η έννοια του «σπουδαίου λόγου», ώστε να περιλαμβάνονται και λόγοι όπως οι μεταβολές στη χονδρεμπορική αγορά. Επίσης, οι προμηθευτές ζητούν να μην αλλάξει κάτι σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς που επιτρέπει τη σύναψη εξατομικευμένων συμβάσεων, με στόχο να ενσωματώνονται στοιχεία τόσο σταθερών όσο και κυμαινόμενων τιμολογίων.
Διαβάστε ακόμη