Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, μίλησε στο 50ό OT Forum για τη ζωτική σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού στις ηλεκτρικές υποδομές, στο πλαίσιο του θέματος «Νέα εποχή για τις κεφαλαιαγορές: Το στοίχημα για βιώσιμη επιχειρηματικότητα και χρηματοοικονομική αειφορία». Σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους Νίκο Φιλιππίδη και Χρήστο Κολώνα, αναφέρθηκε στο πρόσφατο μπλακ άουτ στην Ιβηρική, χαρακτηρίζοντάς το «τεράστιο, παγκόσμιο συμβάν», και υπογράμμισε τη διαρκή, αόρατη μάχη που δίνεται στην Ελλάδα για τη διατήρηση της ευστάθειας του συστήματος.
Ο κ. Μανουσάκης περιέγραψε την ταχύτατη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και τις προκλήσεις που αυτή επιφέρει: «Οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που μέχρι το software να ολοκληρώσει μία μελέτη, έχουμε ένα άλλο σύστημα. Η διαχείριση είναι πολύ δύσκολη». Εξήγησε ότι η ευαισθησία των ΑΠΕ σε διαταραχές οδήγησε τον ΑΔΜΗΕ να προτείνει και να εφαρμόσει ρύθμιση που συνέβαλε στην αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων με αυτές της Ιβηρικής, αν και παραδέχθηκε ότι ακόμα «δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το αρχικό συμβάν που οδήγησε αλυσιδωτά στο μπλακ άουτ».
Τόνισε ότι η σταθερότητα του συστήματος απαιτεί επιπλέον ενέργειες: πρώτον, οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης πρέπει να αποκτήσουν άμεση τεχνική πρόσβαση στις μονάδες των πάρκων που εκπροσωπούν, και δεύτερον, να επιταχυνθεί η διαδικασία ελέγχου των πάρκων μέσω ΔΕΔΔΗΕ. «Αυτά τα δύο πράγματα θα πρέπει να γίνουν μέχρι το φθινόπωρο. Έχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις και πρέπει να τα κάνουμε αυτά για να διώξουμε τον κίνδυνο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να δαιμονοποιήσουμε τις ΑΠΕ. Δεν φταίνε οι ΑΠΕ για το μπλακ άουτ. Το πρόβλημα είναι πώς διαχειριζόμαστε σωστά την ενέργεια που παράγεται. Τα πάντα είναι θέμα διαχείρισης του συστήματος».
Σχετικά με την Αττική, επεσήμανε την ανάγκη επαναφοράς της συζήτησης για το ΚΥΤ Αργυρούπολης, λέγοντας ότι η ματαίωσή του «εγείρει σοβαρούς κινδύνους», ειδικά ενόψει της αναπτυξιακής έκρηξης του Ελληνικού και της εφαρμογής cold ironing στα λιμάνια. «Χρειαζόμαστε το ΚΥΤ Αργυρούπολης, πρέπει να ξαναρχίσει αυτή η συζήτηση», υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίες οι διασυνδέσεις Αττικής–Κορίνθου και Χανίων–Ηρακλείου, καθώς και η ενεργειακή σύνδεση των νησιών του ΒΑ Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.
Τι δήλωσε ο κ. Μανουσάκης για διασυνδέσεις, αρνητικές τιμές και AI
Αναφερόμενος στο έργο διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ, σημείωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός το έχει χαρακτηρίσει θέμα εθνικής ενεργειακής ασφάλειας για τη χώρα του, ενώ αναφέρθηκε και στο νέο καλώδιο προς την Ιταλία, τονίζοντας ότι αυτό θα εξυπηρετήσει κυρίως εξαγωγές ενέργειας. Για τις αρνητικές τιμές ενέργειας, δήλωσε πως αποτελούν στρέβλωση της αγοράς και πως απαιτείται «μια συνολική μεταρρύθμιση της ενεργειακής αγοράς της Ευρώπης», επισημαίνοντας ότι «καθώς οι ΑΠΕ αυξάνονται ραγδαία, εμείς εργαζόμαστε σαν οι ΑΠΕ να είναι μειοψηφία». Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ψηφιοποίησης του συστήματος, με την εισαγωγή drones και καμερών για τον άμεσο έλεγχο των υποδομών, ενώ επισήμανε πως ο ΑΔΜΗΕ επενδύει στην υιοθέτηση Τεχνητής Νοημοσύνης και την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας.
Διαβάστε ακόμη