ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

Ρεύμα: Πάνω από 1 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν επιδότηση

Τις αμέσως επόμενες ημέρες και κατά πάσα πιθανότητα την άλλη εβδομάδα θα ανακοινώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το «χρωστούμενο» μέτρο της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τους μήνες κατά τους οποίους οι χονδρεμπορικές τιμές είχαν φτάσει στα ύψη. Όπως τόνισε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ο Υπουργός ΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά και θα αφορά στις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου 2024 και του διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025. Η δε  αναφορά του ότι η στήριξη θα κινείται «στο πλαίσιο της δημοσιονομικής σταθερότητας» παραπέμπει σε προσεκτικό σχεδιασμό και κλιμακωτή στήριξη ανάλογα με το «προφίλ» των δικαιούχων, σε αντιπαραβολή με μια οριζόντια επιδότηση που θα κάλυπτε το ίδιο επιχειρήσεις με μεγάλες διαφορές στον κύκλο εργασιών και το ύψος της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο σχεδιάζεται έτσι ώστε να καλύψει πάνω από 1 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι που προϊδεάζει για διεύρυνση της περιμέτρου της στήριξης σε σχέση με την αρχική εκδοχή που είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και προέβλεπε κάλυψη περίπου 600.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ειδική μέριμνα –με τη μορφή της αυξημένης επιδότησης- θα υπάρχει για συγκεκριμένες κατηγορίες ενεργοβόρων επιχειρήσεων, όπως οι φούρνοι και τα καθαριστήρια. Αυτό που δεν θα αλλάξει όπως όλα δείχνουν είναι η αρχιτεκτονική του μέτρου, καθώς παραμένει ο σχεδιασμός για μοντέλο ενίσχυσης στη βάση του κοινοτικού κανόνα de minimis (που διέπει τις κρατικές ενισχύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων) και περιορίζει το ύψος των κρατικών ενισχύσεων στις 300.000 ευρώ ανά επιχείρηση και ανά τριετία. Οι δικαιούχοι θα κληθούν να δηλώσουν το συνολικό ποσό που έχουν λάβει στο παρελθόν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους μόλις ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα,  κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του Μαΐου, με την επιδότηση να χορηγείται εφάπαξ για την περίοδο αναφοράς.

Το “αγκάθι” των ρευματοκλοπών 

Αναφορικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τις επιδοτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι θα μείνουν «εκτός νυμφώνος» αυτές που εμπλέκονται αποδεδειγμένα σε ρευματοκλοπές, με το μερίδιό τους να μοιράζεται στις υπόλοιπες επιχειρήσεις. «Είναι ζήτημα ηθικής τάξεως», υπογράμμισε ο υπουργός, αναδεικνύοντας τη σημασία που αποδίδει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο θέμα της μείωσης των «απωλειών δικτύων», τόσο των μη τεχνικών (που αφορούν στις ρευματοκλοπές) όσο και των τεχνικών. Οι απώλειες δικτύων έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» του ΥΠΕΝ μαζί με τους λογαριασμούς εξισορρόπησης και το κόστος ηλεκτροδότησης στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, ως επιμέρους παράγοντες που «φουσκώνουν» το κόστος των λογαριασμών ρεύματος. Σημειώνεται ότι οι απώλειες δικτύων στην Ελλάδα αυξήθηκαν στο 11,4% το 2023 από 5,9% μια δεκαετία πριν, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ενέργειας (CEER). Στη βάση των στοιχείων του CEER, η Ελλάδα καταγράφει την 5η χειρότερη επίδοση μεταξύ 33 ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά το επίπεδο των απωλειών δικτύου. Στη δε, Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέχει αρνητική πρωτιά. Η εικόνα αυτή σχετίζεται προφανώς και με τις πολύ χαμηλές επενδύσεις στα δίκτυα κατά τη δεκαετία των μνημονίων (με την εικόνα να έχει αντιστραφεί πλήρως από το 2019 και μετά), ωστόσο το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι το θέμα χρήζει προσοχής και προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του εστιάζοντας στις ρευματοκλοπές, το κόστος των οποίων μετακυλίεται σε όλους τους καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμη

Αναζητηση στο energygame.gr