Από την επίλυση του ρυθμιστικού ζητήματος, δηλαδή τη μεθοδολογία εσόδου, θα κριθεί το «Final Notice to Proceed», σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου. Αυτό έγινε σαφές και κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εκπροσώπους των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου, εκπροσώπων των υπουργείων Ενέργειας και της γαλλικής Nexans. Στελέχη της γαλλικής εταιρείας επεσήμαναν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη πως μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα με τη μεθοδολογία εσόδου, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, που θα βάλουν σε κίνδυνο το έργο.

Η κυπριακή πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, ερμηνεύει την κίνηση των στελεχών της εταιρείας ως ένα μέτρο πίεσης ώστε να αλλάξει η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) για μη ανάκτηση δαπανών (μέσω των τελών χρήσης συστήματος) πριν από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του έργου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν βέβαια στο energygame.gr πως η ΡΑΕΚ έχει ανοίξει τις πόρτες στον ΑΔΜΗΕ για να τεκμηριώσει την ανάγκη αλλαγής της απόφασης. Πράγματι, ο ΑΔΜΗΕ έχει καταθέσει από τις αρχές του μήνα στοιχεία που τεκμηριώνουν την ανάγκη ανάκτησης δαπανών κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου. Στις 15 Ιουλίου έχει κληθεί από τη ΡΑΑΕΚ ο ΑΔΜΗΕ όπως δήλωσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας ο Πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής Ανδρέας Πουλλικκάς.

Θα προηγηθεί βέβαια, την Πέμπτη η παρουσίαση από την διοίκηση του ΑΔΜΗΕ στην κυπριακή πλευρά της μελέτης κόστους- οφέλους του έργου. Από την αξιολόγηση της μελέτης θα κριθεί εάν θα συμμετέχει η κυπριακή πλευρά με 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου. Υπενθυμίζεται, πως η κυπριακή κυβέρνηση αρχικά είχε αποφασίσει να καταβάλει τα 100 εκατ. ευρώ ως επιδότηση για το έργο.

Διαβάστε ακόμη