Τις συνθήκες για να έχουμε μικρή μείωση των τιμών των πράσινων τιμολογίων τον Μάιο δημιουργεί η τιμή ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά το μήνα Απρίλιο.

Η Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ), στην οποία βασίζεται ο μαθηματικός τύπος για τη διαμόρφωση του πράσινου τιμολογίου, αναμένεται να κλείσει σε χαμηλότερα επίπεδα τον Απρίλιο, έναντι του Μαρτίου, ενώ και συντελεστής β θα επηρεάσει πτωτικά την τελική τιμή.

Όμως, καθώς οι εταιρείες έχουν και τη δυνατότητα μικρότερων ή μεγαλύτερων εκπτώσεων στα κόστη που προκύπτουν από το μαθηματικό τύπο του πράσινου τιμολογίου, το ποια θα είναι τελικά η τάση, αν θα κινηθούν πτωτικά ή σταθερά οι τιμές θα φανεί από τις επίσημες ανακοινώσεις τους την 1η του μήνα.

Με βάση τον μαθηματικό τύπο η μεγαλύτερη τιμή δεν θα ξεπεράσει τα 10,6 λεπτά του ευρώ ανά kWh.

Κι αυτό γιατί μέχρι χθες Δευτέρα, 29 Απριλίου, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται για τον Απρίλιο στα 60,16 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, 11% χαμηλότερα από τον Μάρτιο (67,54 ευρώ ανά Μεγαβατώρα). Η τελική διαμόρφωση της τιμής του πράσινου τιμολογίου ωστόσο εξαρτάται εκτός από τις εκπτώσεις που επιλέγει η κάθε εταιρεία και από τον συντελεστή διόρθωσης «β». Ο συντελεστής β προκύπτει ως το γινόμενο του σταθερού συντελεστή α με τη διαφορά της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς του προηγούμενου μήνα (ΤΕΑΜ-1) μειωμένη κατά την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς του προ- προηγούμενου μήνα (ΤΕΑΜ-2).

Το δίμηνο Απρίλιος – Μάρτιος η μείωση της ΤΕΑ έως και σήμερα διαμορφώνεται σε μεγαλύτερα επίπεδα (-11%), έναντι αυτής του διμήνου Μάρτιος – Φεβρουάριος (-8%), η οποία επηρέασε τις χρεώσεις του Απριλίου, κάτι που θα πιέσει προς τα κάτω τη βασική τιμή χρέωσης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο το πιο ακριβό ειδικό προϊόν είχε διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα, στα 11,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Οι εκπτώσεις καθορίζουν τις τελικές τιμές

Μέσω των εκπτώσεων η κάθε εταιρεία έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει την εμπορική της πολιτική. Αν θέλουν να συγκρατήσουν την πτώση των τιμών μπορούν να μην κάνουν εκπτώσεις, ενώ αν κάποια εταιρεία θέλει τον τίτλο της φθηνότερης ενισχύοντας την ελκυστικότητά της μπορεί μέσω των εκπτώσεων.

Αν οι εταιρείες διατηρήσουν την ίδια εκπτωτική πολιτική, προκύπτει πως η μέση χρέωση στο πράσινο τιμολόγιο θα είναι στα 10,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Επομένως, θα είναι 6% μικρότερη από τη μέση τιμή των ειδικών προϊόντων τον Απρίλιο, η οποία είχε διαμορφωθεί στα 10,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Το βέβαιο είναι ότι η πτωτική πορεία των τιμών δίνει τη δυνατότητα για νέα ρεκόρ χαμηλών τιμών στα πράσινα τιμολόγια, είτε να επανέλθουν στα επίπεδα του Μαρτίου, όταν και καταγράφηκε ιστορικό χαμηλό στις χρεώσεις των ειδικών προϊόντων, είτε και ακόμα χαμηλότερα, ανάλογα με την εμπορική πολιτική του κάθε προμηθευτή.