Έχουν ξεπεράσει τα 60 GW οι άδειες αποθήκευσης ενέργειας που έχει δώσει η ΡΑΑΕΥ είτε αυτόνομα, είτε ως μέρος σύνθετων έργων ΑΠΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ το ενδιαφέρον της αγοράς για την αποθήκευση είναι σταθερά ανοδικό, καθώς αποτελεί τη λύση στα σημερινά προβλήματα της αγοράς, την ανισορροπία προσφορά και ζήτησης που προκαλεί περικοπές και ελλείμματα στο λογαριασμό ΕΛΑΠΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Ρυθμιστική Αρχή σε χθεσινή εκδήλωση του ΙΕΝΕ με τίτλο την ημερίδα «Ευκαιρία ή Τροχοπέδη οι Στόχοι της Ενεργειακής Μετάβασης για ΑΠΕ και Ενεργειακή Αποδοτικότητα» οι άδειες αποθήκευσης που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα είναι 812 για μπαταρίες ισχύος 41 GW συνολικής χωρητικότητας πάνω από 100 GWh και 29 για αντλησιοταμίευση ισχύος πάνω από 5 GW χωρητικότητας 41,4 GWh.

Ταυτόχρονα έχουν ήδη έχουν φτάσει τις 120 οι βεβαιώσεις ειδικών έργων ΑΠΕ με αποθήκευση του 11β με συνολική ισχύς έκχυσης 5,4 GW ενώ η χωρητικότητα 12,9 MWH. Και 256 είναι οι βεβαιώσεις ΑΠΕ με αποθήκευση του 11α συνολικής ισχύος 12,6 GW και εγγυημένης χωρητικότητας 21,4 GWh.

Όσον αφορά στις συνολικές άδειες ΑΠΕ είναι 95 GW από τα οποία 58 GW είναι φωτοβολταϊκά. Απ’ αυτά 12 GW έχουν γίνει ΑΠΕ με αποθήκευση προκειμένου να επωφεληθούν των διατάξεων για την προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης.

Τα έργα AΠΕ σε λειτουργία ξεπερνούν τα 12 GW τον Ιανουάριο του 2024, από τα οποία 1,5 GW έχουν προστεθεί τα τελευταία δυο χρόνια, με αποτέλεσμα τις περικοπές, αφού η ζήτηση δεν αυξάνεται. Επιπλέον 40 GW αναμένουν όρους σύνδεσης ενώ 15 GW έχουν πάρει όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ. Για το 2030 αναμένεται ο ηλεκτρικός χώρος των 30 GW να έχει εξαντληθεί από τους σημερινούς όρους σύνδεσης.

Η ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας αποτελεί τη λύση για να περιοριστεί το πρόβλημα που δημιουργείται στην αγορά των ΑΠΕ από την αυξανόμενη διείσδυσή τους και τη συνεχή αύξηση της εγκατεστημένης ισχύς, τη στιγμή που η ζήτηση στην αγορά δεν αυξάνεται και ο στόχος των εξαγωγών δυσκολεύει λόγω των αρνητικών τιμών ενέργειας.

Αδιέξοδο για τις επενδύσεις ΑΠΕ οι περικοπές που έρχονται

Ο γόρδιος δεσμός που έχει δημιουργηθεί στην αγορά και οι μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει συζητήθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το ΙΕΝΕ. Το πρόβλημα δημιουργείται από τη μικρότερη ζήτηση από την προσφορά ενέργειας, και με δεδομένο ότι η παραγωγή από ΑΠΕ σταθερά θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξάνονται και οι περικοπές, όπως και το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ. Ήδη χθες ο ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης  Γιαρέντης έκανε λόγο για την ανάγκη αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ από τα 17 λεπτά στα 24 λεπτά, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα των 200 εκ. που παρουσιάζει ο ΕΛΑΠΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης αναφέρθηκε στο πρόβλημα που δημιουργείται στην αγορά των ΑΠΕ που καταλήγει σε μηδενικές τιμές και περικοπές. Μιλώντας για την ενεργειακή αγορά στη χώρα τόνισε ότι «υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση η οποία το χειμώνα είναι κοντά στα 5 GW και το καλοκαίρι μέχρι 10 GW. Το αποτέλεσμα είναι να παράγεται περισσότερη ενέργεια από αυτή που μπορεί να απορροφηθεί με αποτέλεσμα μηδενικές τιμές σε πολλές ώρες της ημέρας. Σε αυτή τη δύσκολη ισορροπία όπως είπε, προστίθενται και οι πολλές εισαγωγές, ειδικά σε περιόδους που οι τιμές έξω είναι φθηνότερες με αποτέλεσμα να έχουμε μαζικές περικοπές ΑΠΕ που αποτελούν πρόβλημα για τους επενδυτές».

Όπως είπε ως το 2027 θα αναδυθούν όλα τα προβλήματα και τόνισε ότι στόχος είναι να φτιαχτεί ένα σύστημα δίκαιο, ισότιμο για όλους και τεχνικά εφικτό.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ κ. Δημήτρης Φούρλαρης σημείωσε ότι είναι δύσκολο το πρόβλημα των περικοπών, και όπως είπε είναι σε επικοινωνία με τους Διαχειριστές για το τι θα γίνει κατά το μεταβατικό στάδιο.

«Αν επιθυμούμε να είμαστε πράσινο hub απαιτούνται διασυνδέσεις και η περίσσεια της παραγωγής των ΑΠΕ πρέπει να διατεθεί στο εξωτερικό. Οι διεθνείς διασυνδέσεις είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ και πρέπει να εξάγουμε ενέργεια στην Ευρώπη είτε με τα συστήματα των κρατών της Βαλκανικής για αυξάνοντας τις εξαγωγές είτε μέσω Green Aegean», σημείωσε.