Ελαφρώς αυξημένα είναι κατά μέσο όρο τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον Απρίλιο. Συνολικά τέσσερα τιμολόγια (δύο πράσινα και δύο μπλε) είναι κάτω από τα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα (KWh), ενώ ξεχώρισε η μεγάλη πτώση στις χρεώσεις του σταθερού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Η μέση τιμή στα πράσινα τιμολόγια διαμορφώθηκε στα 10,8 λεπτά/KWH, από 10,5 λεπτά τον προηγούμενο μήνα. Ανοδικά κινήθηκε επίσης η χαμηλότερη χρέωση στα πράσινα τιμολόγια (9,06 λεπτά από 8,18 τον Μάρτιο), ενώ μειώσεις σημειώθηκαν μόνο σε τρία προϊόντα της κατηγορίας στην οποία βρίσκονται οι περισσότεροι καταναλωτές. Η μόνη εταιρεία η οποία προχώρησε σε μεγάλη μείωση των χρεώσεων ήταν η ΔΕΗ στο (12μηνο) σταθερό τιμολόγιο, καθώς η τιμή διαμορφώθηκε σε 12,5 λεπτά από 17,9 τον προηγούμενο μήνα.

Το φθηνότερο τιμολόγιο τον Απρίλιο είναι το πράσινο τιμολόγιο της Elinoil με 9,06/Kwh και πάγιο 5 ευρώ το μήνα, χωρίς προϋποθέσεις. Στην επόμενη θέση είναι το 6μηνο σταθερό τιμολόγιο της Protergia (Οικιακό N – Value Safe) με τελική τιμή προμήθειας 9,75 λεπτά και πάγια χρέωση 9,90 ευρώ το μήνα επίσης χωρίς προϋποθέσεις.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το πράσινο τιμολόγιο της Volterra με χρέωση 9,9 λεπτά και πάγιο 4,50, χωρίς προϋποθέσεις. Στην τέταρτη θέση είναι το σταθερό τιμολόγιο της Ήρων (Fix Genius Home 3) με τελική τιμή προμήθειας 9,92 λεπτά και έκπτωση συνέπειας. Το πάγιο ανέρχεται σε 9,50 ευρώ το μήνα.

Από τους υπόλοιπους παρόχους, το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι στα 10,861 λεπτά έως τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης με πάγιο 5 ευρώ/μήνα και ξεχωριστή, χαμηλότερη, νυχτερινή χρέωση στα 8,226 λεπτά. Το πράσινο τιμολόγιο της NRG είναι στα 10,784 λεπτά με έκπτωση συνέπειας και πάγιο 3,50 ευρώ/μήνα εφόσον ο λογαριασμός πληρώνεται με πάγια εντολή ή διαδικτυακά (e-bill).

Το πράσινο τιμολόγιο της Elpedison είναι στα 11,005 λεπτά για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και 11,705 λεπτά για τις καταναλώσεις από τις 101 κιλοβατώρες και πάνω (με πάγιο 5 ευρώ/μήνα), ενώ η Φυσικό Αέριο προσφέρει το πράσινο τιμολόγιο στα 10,604 λεπτά με πάγιο 5 ευρώ/μήνα και έκπτωση συνέπειας.

Η προσοχή στα κίτρινα τιμολόγια

Η πτώση που σημείωσε η χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο (στα 67,50 ευρώ/μεγαβατώρα, από 73,61 ευρώ τον προηγούμενο μήνα) δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ακόμα χαμηλότερες τιμές στα κίτρινα τιμολόγια του Απριλίου. Τα κίτρινα τιμολόγια αναμένεται να έχουν χαμηλότερες χρεώσεις έναντι των πράσινων, ωστόσο οι καταναλωτές παραμένουν ακόμα στη συντριπτική τους πλειονότητα στα πράσινα τιμολόγια.

Αξιοσημείωτη είναι η επιλογή που δίνουν όλο και περισσότεροι προμηθευτές στους καταναλωτές για χαμηλά σταθερά τιμολόγια. Για τους καταναλωτές που είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν για διάφορους λόγους να παρακολουθούν τις μηνιαίες μεταβολές των χρεώσεων, τα σταθερό τιμολόγιο παραμένει μια ελκυστική επιλογή που προσφέρει σταθερότητα, καθώς και προστασία από ενδεχόμενη ανοδική μεταβολή των τιμών.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές τους για το τιμολόγιο που ταιριάζει στο προφίλ κατανάλωσης τους, ώστε να είναι σε θέση να γλιτώσουν περιττές δαπάνες για να καλύψουν τις ίδιες ανάγκες. Προσοχή χρειάζεται επίσης στις προϋποθέσεις που θέτουν ορισμένοι πάροχοι για την τελική τιμή προμήθειας, όπως είναι για παράδειγμα η εμπρόθεσμη εξόφληση του λογαριασμού (έκπτωση συνέπειας), καθώς η καθυστέρηση στην εξόφληση συνεπάγεται υψηλότερες χρεώσεις.

Μια σημαντική επίσης διάσταση είναι το ολοένα μεγαλύτερο τμήμα που καταλαμβάνουν στους λογαριασμούς ρεύματος οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, καθώς, ενώ μειώνεται το μερίδιο των ανταγωνιστικών χρεώσεων (το ποσό που πληρώνουμε για την ηλεκτρική ενέργεια), αυξάνεται το μερίδιο των χρεώσεων για τα τέλη δικτύου. Αυτή η τάση εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί τα επόμενα έτη και είναι στην ευθύνη της Πολιτείας -και όχι της αγοράς- να μην αποκτήσει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και επιβαρύνει τους καταναλωτές.