Τη συμφωνία για μεταφορά της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ΗΡΩΝ 1 στην Κρήτη ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού μέχρι να λειτουργήσει η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Χθες η συμφωνία της ΔΕΗ με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον οποίο ανήκει η ΗΡΩΝ εγκρίθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) με βάση την εισήγηση που είχε καταθέσει ο ΑΔΜΗΕ.

Η συμφωνία προβλέπει πως η μονάδα ΗΡΩΝ 1 η οποία αποτελείται από τρεις αεροστροβίλους, συνολικής ισχύος 147 MW, θα μεταφερθεί στην Κρήτη με συνολικό κόστος χρονομίσθωσης περί τα 60 εκατ. ευρώ για περίοδο δύο ετών (μέχρι το τέλος του 2025) και πρόβλεψη για πιθανή εξαγοράς της μονάδας από τη ΔΕΗ στο τέλος της συγκεκριμένης περιόδου έναντι περίπου 850.000 ευρώ. Οι αεροστρόβιλοι της ΗΡΩΝ 1 θα μεταφερθούν σταδιακά στην Κρήτη με αρχή από τις 15 Αυγούστου.

Το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας φέτος το καλοκαίρι έχει υπολογιστεί από τον ΑΔΜΗΕ στα 190 MW, το οποίο θα καλυφθεί σταδιακά μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου με την ΗΡΩΝ 1 καθώς και τη μίσθωση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών από τη ΔΕΗ. Η τελευταία θα διατηρήσει εν λειτουργία και μία από τις παλαιές μονάδες με στόχο να αποφευχθεί ο κίνδυνος μπλακ άουτ στην Κρήτη μέσα στη φετινή τουριστική περίοδο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε καταθέσει πρόσφατα νομοθετική ρύθμιση που ξεκλείδωσε τη συμφωνία για την ΗΡΩΝ 1 και τις άλλες ενέργειες κάλυψης του ελλείμματος.