Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα βρετανικά κέντρα δεδομένων θα εξαπλασιαστεί τα επόμενα 10 χρόνια, καθώς η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί αυξημένη υπολογιστική ισχύ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της National Grid Plc, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Αυτό θα αυξήσει την πίεση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας, το οποίο πρέπει να μεταφέρει τεράστιες ποσότητες ανανεώσιμης ενέργειας από τόσο μακρινές περιοχές όπως τα αιολικά πάρκα της Σκωτίας στα κέντρα δεδομένων γύρω από το Λονδίνο. Και πρόκειται για ένα δίκτυο που βρίσκεται ήδη υπό πίεση από την επιταχυνόμενη ηλεκτροδότηση της οικιακής θέρμανσης, των μεταφορών και των βιομηχανιών.

Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας αναμένεται να αυξηθεί η χρήση μεγάλης κλίμακας ενεργοβόρων υπολογιστικών δομών. Πρόκειται για μια προοπτική που επαναλαμβάνεται σε πολλές άλλες χώρες, οι οποίες παλεύουν με το πώς θα χρηματοδοτήσουν τις τεράστιες δαπάνες που απαιτούνται για την επέκταση της χωρητικότητας.

Η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων, την τεχνητή νοημοσύνη και τα κρυπτονομίσματα μπορεί να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Στη Βρετανία, η National Grid μελετά την προσθήκη ενός δικτύου υπερυψηλής τάσης έως και 800 κιλοβόλτ, διπλάσιου της σημερινής χωρητικότητας.

Το νέο δίκτυο αναμένεται να επιτρέψει τη μαζική μεταφορά ενέργειας σε όλη τη χώρα, συνδέοντας μεγάλες πηγές ενέργειας και κέντρα ζήτησης. Αυτό θα σήμαινε μετατόπιση από το σημερινό εκτεταμένο δίκτυο μεμονωμένων έργων σύνδεσης – που όλα απαιτούν τη δική τους έγκριση και υποδομή – σε μεγάλους κόμβους δυναμικότητας.

Η πρόταση έρχεται να προστεθεί στα σχέδια που έχουν ήδη ανακοινωθεί για επενδύσεις στο δίκτυο ύψους περίπου 112 δισεκατομμυρίων λιρών (142 δισεκατομμυρίων δολαρίων), προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για το καθαρό μηδέν.