Επιφυλακτική στάση τηρεί η «ναυαρχίδα» του γερμανικού οικονομικού Τύπου -η εφημερίδα Handelsblatt- σε σχέση με τo ελληνικό αλλά και το ιταλικό σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο. Σε χθεσινό της άρθρο, η ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας αναφέρει πως «ακούγεται σαν μια απόλυτα λογική ιδέα: η ηλεκτρική ενέργεια θα πρέπει να παράγεται εκεί όπου ο ήλιος λάμπει πολύ και στη συνέχεια να καταναλώνεται σε μέρη όπου ζουν πολλοί άνθρωποι. Ωστόσο, το αργότερο μετά την αποτυχία του μεγάλου σχεδίου Desertec (σ.σ. για εισαγωγή πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη μέσω τεράστιων φωτοβολταϊκών στη Σαχάρα), έχει καταστεί σαφές ότι αυτό που ακούγεται λογικό δεν είναι απαραίτητα πάντα εφικτό».

Το ίδιο editorial συνεχίζει λέγοντας «η ιδέα δεν έχει πεθάνει, το αντίθετο μάλιστα. Η Ιταλία και η Ελλάδα υποβάλλουν επί του παρόντος προσφορές στο Κάιρο για να τους επιτραπεί να μεταφέρουν την αιγυπτιακή πράσινη ηλιακή ενέργεια στην Ευρώπη».

«Η Ιταλία σχεδιάζει ένα σούπερ έργο: Ένα καλώδιο υψηλής τάσης πρόκειται να μεταφέρει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια σε απόσταση 2.800 χιλιομέτρων από το West Sohag της Αιγύπτου έως την περιοχή της Βενετίας. Η Ελλάδα, ωστόσο, σχεδιάζει ένα ανταγωνιστικό έργο: Ένα καλώδιο πρόκειται να περάσει από τη βορειοδυτική Αίγυπτο σε απόσταση 950 χιλιομέτρων μέσω της Μεσογείου στην Αττική στην Ελλάδα. Με τα σημερινά δεδομένα, θα είναι το μεγαλύτερο σε μήκος και, με ισχύ 3.000 μεγαβάτ, ένα από τα ισχυρότερα υποβρύχια καλώδια στον κόσμο».

Κατά τη γερμανική εφημερίδα, «η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη είναι στην πραγματικότητα αρκετά μεγάλη και για τα δύο έργα. Και όμως και οι δύο χώρες είναι ανταγωνιστές – επειδή ανταγωνίζονται επίσης για τη χρηματοδότηση της ΕΕ». H Ηandelsblatt καταλήγει λέγοντας πως «μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει βγει κερδισμένη. Αλλά το Desertec μας έχει διδάξει ένα πράγμα: το όνειρο της πράσινης ενέργειας από τον Νότο θα πραγματοποιηθεί μόνο όταν ρέει η πρώτη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας».