Έξι πράσινα, τρία κίτρινα και ένα μπλε, είναι στα 10 πιο φθηνά οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για το μήνα Μάρτιο. Οι χρεώσεις που αναφέρονται είναι οι ονομαστικές. Η τελική πραγματική χρέωση ποικίλλει ανάλογα με την κατανάλωση και τους όρους που προσφέρει κάθε πάροχος.

Για παράδειγμα, υπάρχουν πάροχοι που προσφέρουν χαμηλές χρεώσεις, αλλά υψηλό πάγιο,  το οποίο είναι ασύμφορο για τις καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες, σε σύγκριση με ένα τιμολόγιο υψηλότερης χρέωσης, αλλά χαμηλότερου παγίου.

Ορισμένοι πάροχοι μπορεί να αλλάξουν τους όρους της σύμβασης, επικαλούμενοι έναν απροσδιόριστο «σπουδαίο λόγο», ενώ οι περισσότεροι συνδέουν τις εκπτώσεις που προσφέρουν με την εμπρόθεσμη εξόφληση του λογαριασμού.

Επίσης, στα σταθερά τιμολόγια υπάρχουν διαφορετικές διάρκειες (από 6μηνη  έως 12μηνη), ενώ σε περίπτωση που ένας καταναλωτής θέλει να «σπάσει» ένα συμβόλαιο για να πάει π.χ. σε ένα κυμαινόμενο, το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει θα καταστήσει ακριβή τη μετακίνηση.

Στο σύνολο της αγοράς, το τιμολόγιο με τη χαμηλότερη χρέωση είναι αυτό της Ελινόιλ με 0,8182 λεπτά/κιλοβατώρα (Kwh) και πάγιο 5 ευρώ. Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο τιμολόγιο δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τη βασική τιμή προμήθειας και την πάγια χρέωση. Ακολουθεί το κίτρινο τιμολόγιο (Value Fair) της Protergia με τελική τιμή προμήθειας 0,9176 λεπτά/Kwh και πάγιο 5 ευρώ, επίσης χωρίς προϋποθέσεις.

Στην τρίτη θέση είναι το κίτρινο τιμολόγιο της ΔΕΗ (MyHome 4All), όπου η χρέωση για τις πρώτες 500 κιλαβατώρες είναι 0,9636 λεπτά και πάγιο 4,90 ευρώ. Σημειώνεται ότι στη βασική τιμή προμήθειας υπάρχει έκπτωση 10% χωρίς προϋποθέσεις και έκπτωση 2% με πάγια πληρωμή. Στο συγκεκριμένο προϊόν η ΔΕΗ προσφέρει χρέωση 0,7493 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο

Στην τέταρτη θέση είναι το 6μηνο μπλε τιμολόγιο της Protergia (N-Value Safe) με τελική τιμή προμήθειας 0,9750 λεπτά και πάγιο 9,90 ευρώ, χωρίς προϋποθέσεις.

Ακολουθούν πέντε πράσινα τιμολόγια, ορισμένα εκ των οποίων έχουν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης, εκπτώσεις εμπρόθεσμης εξόφλησης («συνέπεια») και δώρα προς τους νέους πελάτες.

Το τιμολόγιο της Elpedison έχει χρέωση 0,9898 λεπτά, αλλά μόνο για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Το πάγιο είναι 5 ευρώ. Επίσης, οι νέοι πελάτες έχουν δώρο 50 ευρώ στον πρώτο λογαριασμό.

Το τιμολόγιο της SolarEnergy έχει χρέωση 10,27 λεπτά, πάγιο 5 ευρώ και έκπτωση συνέπειας

Στο τιμολόγιο της ΗΡΩΝ η χρέωση είναι 10,304 λεπτά και το πάγιο 5 ευρώ, επίσης με έκπτωση συνέπειας.

Το τιμολόγιο της Volton είναι στα 10,306 λεπτά, με πάγιο 4,90 ευρώ και έκπτωση συνέπειας.

Το πράσινο τιμολόγιο της Ζενίθ, στο οποίο δεν υπάρχει έκπτωση συνέπειας, ανέρχεται στα 10,467 λεπτά, με πάγιο 5 ευρώ.

Στη 10η θέση είναι το κίτρινο τιμολόγιο της Protergia (Value Simple), με χρέωση 10,686 λεπτά και πάγιο 5 ευρώ, χωρίς προϋποθέσεις.

Πτώση 42% από τον Ιανουάριο

Οι τιμές που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον Μάρτιο ήταν αισθητά χαμηλότερες έναντι των δύο προηγούμενων μηνών. Στα πράσινα τιμολόγια, στα οποία είναι η πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών, η αποκλιμάκωση των τιμών χρέωσης της κιλοβατώρας ήταν 26,67%σε σχέση με τον Φεβρουάριο και 42% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024, όπως φαίνεται και στο γράφημα 1.

Γράφημα 1

 

Οι καμπύλες μεταβολής των τιμών χρέωσης ανά μήνα και ανά πάροχο φαίνονται στο γράφημα 2. Η χαμηλότερη τιμή είναι στα 8,18 λεπτά από την ΕΛΙΝΟΪΛ και η ακριβότερη στα 11,50 από την VOLTERRA (βλέπε γράφημα 2).

Η πτώση των τιμών συνέβη διότι ο Φεβρουάριος ήταν ένας ανοιξιάτικος μήνας, δηλαδή η ζήτηση της ενέργειας ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ οι διεθνείς τιμές της ενέργειας είχαν μια συνεχή πτωτική πορεία. Συγκεκριμένα η ΤΕΑ (Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς) για τον μήνα Φεβρουάριο έκλεισε στα 73,60 ευρώ/ μεγαβατώρα (MWh), όταν τον Ιανουάριο έκλεισε στα 93,20 ευρώ/Mwh, δηλαδή η πτώση ανήλθε στο 26,60%. Αυτή η πτώση της χονδρικής αγοράς του ρεύματος ακολούθησε την ίδια ακριβώς πτώση και στην λιανική του ρεύματος για το μήνα Μάρτιο.

Στα μπλε τιμολόγια 12μηνης διάρκειας, η πτώση των τιμών ήταν κοντά στο 17,5% με την ελάχιστη τιμή στα 12,90 λεπτά της Ζενίθ και με μέγιστη τιμή τα 19,90 της Φυσικό Αέριο.

Γράφημα 2

Έρχεται νέα πτώση τιμών

Όπως αναφέρει στο energygame.gr ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης, οι προοπτικές δείχνουν ότι για το επόμενο διάστημα, οι τιμές στα ειδικά τιμολόγια (πράσινα), αλλά και στα κίτρινα,  θα μειωθούν περαιτέρω μέχρι να σταθεροποιηθούν κάτω από τα 9 λεπτά, ίσως και στα 8 λεπτά. Τιμές που αγγίζουν τα επίπεδα τιμών προ της ενεργειακής κρίσης του 2021.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επισημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και στις άλλες τιμολογιακές παραμέτρους που δίνουν οι πάροχοι, όπως είναι, μεταξύ άλλων, τα ποσοστά έκπτωσης συνέπειας, η νυκτερινή τιμολόγηση, τα πάγια,  το εύρος κατανάλωσης που αντιστοιχεί στην τιμή χρέωσης της κιλοβατώρα και τα πέναλτι πρόωρης αποχώρησης.

Η απόφαση επιλογής ενός χρωματιστού τιμολογίου και του παρόχου που το προσφέρει, δεν είναι μόνο η τελική προσφερόμενη τιμή που καθορίζει την καταλληλότερη επιλογή, αλλά κυρίως το ενεργειακό προφίλ του καταναλωτή, τονίζει ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πλέον, μόνο μία μεγάλη γεωπολιτική αναταραχή, όπως ένας νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή ή μια γενικευμένη κλιμάκωση στο Ρωσοουκρανικό μέτωπο, θα μπορέσει να επηρεάσει την πτωτική πορεία των διεθνών τιμών ενέργειας, διότι τους επόμενους μήνες και μέχρι τον Ιούλιο δεν φαίνεται να έχουμε ακραία παρατεταμένα καιρικά φαινόμενα που να επηρεάζουν την αύξηση της ζήτησης της ενέργειας σε υψηλούς ρυθμούς.