Τα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία που θα πρέπει να προσκομίσουν οι αγρότες για να συνάψουν τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τα λεγόμενα Τιμολόγια ΓΑΙΑ, ο τρόπος εφαρμογής της διαδικασίας εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε περίπτωση αλλαγής προμηθευτή, καθώς και οι κυρώσεις σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης, καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Στην Υπουργική Απόφαση, που αφορά τις διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) των αγροτών, αναφέρεται επίσης ότι το μέγιστο όριο ισχύος Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης που μπορούν να χορηγηθούν κατά απόλυτη προτεραιότητα από τον ΑΔΜΗΕ για τους σταθμούς ΑΠΕ που θα υπαχθούν στις εν λόγω συμβάσεις, είναι τα 500 MW.

Η αναλογία παραγωγής ανά τεχνολογία σταθμού ΑΠΕ σε «kWh/kW/έτος» για τον υπολογισμό της ισχύος των σταθμών ΑΠΕ που θα λάβουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης για ισχύ έργων ΑΠΕ που αντιστοιχεί στο 30% της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των κατόχων συνδέσεων αγροτικού ρεύματος είναι 2.350 kWh/kW/έτος για τα αιολικά πάρκα και 1.500 kWh/kW/έτος για τα φωτοβολταϊκά.

Στην περίπτωση που οι προμηθευτές μετά τη σύναψη των σχετικών Συμβάσεων Προμήθειας δεν τηρούν τις προβλέψεις και της παρούσας απόφασης για την παροχή των τιμολογίων αυτών, οι σταθμοί ΑΠΕ που αντιστοιχούν στις καταναλώσεις των αγροτικών αυτών συνδέσεων υπόκεινται στους διπλάσιους περιορισμούς έγχυσης.

Οι όροι, οι προθεσμίες και τα δικαιολογητικά

Οι προμηθευτές οι οποίοι επιθυμούν να εκπροσωπήσουν κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, εντός 15 ημερών ανακοινώνουν τα χαρακτηριστικά των τιμολογίων προμήθειας που επιθυμούν να προσφέρουν και υποβάλλουν προσφορά για τη σύναψη σύμβασης διάρκειας έως μεγαλύτερης 10) ετών με δυνατότητα διαφορετικής χρέωσης κατά τα 2 πρώτα έτη. Οι αγρότες μπορούν να συνάψουν τη σύμβαση με τον προμηθευτή εντός 2 μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας ανακοίνωσης των τιμολογίων.

Τα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία που προσκομίζουν οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος για να συνάψουν τη σύμβαση προμήθειας με Τιμολόγια ΓΑΙΑ είναι κατ’ ελάχιστον υπεύθυνη δήλωση υπογεγραμμένη μέσω της διαδικτυακής πύλης gov.gr, καθώς και τα στοιχεία αναφοράς της παροχής, δηλαδή Αριθμός Παροχής, ημερομηνία ενεργοποίησης ή ημερομηνία μεταβίβασης του Αριθμού Παροχής στο ΑΦΜ του αιτούντα και τυποποιημένη χρήση της παροχής. Ο εκάστοτε προμηθευτής μπορεί να αιτηθεί την προσκόμιση περαιτέρω δικαιολογητικών.

Στην περίπτωση κατά την οποία η αίτηση για την υπογραφή σύμβασης αφορά σε διαφορετικό ΑΦΜ/επωνυμία από τον κάτοχο της παροχής, ο καταναλωτής εξαιρείται του πεδίου εφαρμογής της παρούσας, εκτός αν ο καταναλωτής που είναι ο πραγματικός χρήστης της παροχής, προχωρήσει σε αναδοχή της οφειλής και υπογράψει σύμβαση προμήθειας με τον προμηθευτή στα στοιχεία του. Στην περίπτωση αυτή, ο χαρακτηρισμός της παροχής ως αγροτικής χρήσης προϋποθέτει ότι ο δυνητικός δικαιούχος υποβάλει στον προμηθευτή τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εκπροσώπηση και απόδειξη αγροτικής ιδιότητας του νέου χρήστη, όπως ισχύουν για τον εκάστοτε προμηθευτή.

Οι κάτοχοι αγροτικών συνδέσεων που καλύπτουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω εφαρμογής ενεργειακού συμψηφισμού με σταθμό ΑΠΕ (net metering) δεν μπορούν να ενταχθούν στο Τιμολόγιο ΓΑΙΑ για τις παροχές αυτές.

Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και αλλαγή προμηθευτή

Για τους αγρότες που επιθυμούν να συμβληθούν με προμηθευτή που προσφέρει Τιμολόγια ΓΑΙΑ, επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή, μετά από προηγούμενη έγγραφη καταγγελία της Σύμβασης Προμήθειας. Η εν λόγω καταγγελία γίνεται είτε από τον ίδιο τον Πελάτη, είτε από τον νέο προμηθευτή κατόπιν σχετικής έγγραφης εξουσιοδότησης του πελάτη, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΠΗΕ), ως ισχύει. Η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που απορρέουν από τη Σύμβαση Προμήθειας δεν εμποδίζει την άσκηση του δικαιώματος αλλαγής προμηθευτή.

Οι προμηθευτές που αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση των εν λόγω αγροτών αναλαμβάνουν την υποχρέωση άμεσης εξόφλησης, για το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών εφόσον υπάρχουν, προς άλλον ή άλλους προμηθευτές που αφορούν καταναλώσεις μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023. Η εξόφληση είναι εμπρόθεσμη όταν διενεργείται το αργότερο εντός 30 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία σύναψης έκαστης σύμβασης προμήθειας με το νέο προμηθευτή.

Στην περίπτωση αυτή ο προμηθευτής υποκαθίσταται στα δικαιώματα του προηγούμενου προμηθευτή για την ανάκτηση των καταβληθέντων ληξιπρόθεσμων οφειλών των κατόχων συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που εκπροσωπούν. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης εξόφλησης, σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο, η εκπροσώπηση θεωρείται άκυρη και ο κάτοχος σύνδεσης αγροτικού ρεύματος εκπροσωπείται εκ νέου από τον προηγούμενο προμηθευτή του.

Στην περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση των αγροτών με Τιμολόγια ΓΑΙΑ εντάσσουν έκαστο συμβαλλόμενο σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών. Η ένταξη του συμβαλλόμενου σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών είναι ανεξάρτητη από την ένταξή του σε Τιμολόγιο ΓΑΙΑ, σε περίπτωση που αιτηθεί μόνο τη ρύθμιση των οφειλών του. Το ποσό της οφειλής που μπορεί να ρυθμιστεί είναι η οφειλή του καταναλωτή που έχει δημιουργηθεί από ανεξόφλητους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Δεν περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής οφειλές από λογαριασμούς καταναλώσεων περιόδου από 1η Ιανουαρίου 2024 και εφεξής. Το ποσό της οφειλής που μπορεί να ρυθμιστεί θα πρέπει να είναι από 100 ευρώ και πάνω.

Οι όροι για την εξόφληση οφειλών ως το 2034 σε 6μηνιαίες δόσεις

Η αποπληρωμή της οφειλής θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Ιουλίου 2034. Οι δόσεις σχετικά με την αποπληρωμή του συνολικού ποσού της οφειλής είναι ισόποσες και 120 μηνιαίες και δεν μπορούν να είναι μικρότερες από 10 ευρώ/μήνα. Οι δόσεις μπορούν να καταβάλλονται σε δύο ισόποσες εξαμηνιαίες πληρωμές έως τη 30ή Ιουνίου και έως τη 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Εμπρόθεσμες πληρωμές νοούνται αυτές που καταβάλλονται σε χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τις 30 ημερολογιακές ημέρες από το πέρας των ανωτέρω ημερομηνιών.

Σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα 3 μηνιαίες δόσεις ή 1 εξαμηνιαία δόση, απεντάσσεται από το πρόγραμμα ρύθμισης της οφειλής και ο προμηθευτής εφαρμόζει τις προβλεπόμενες στον ΚΠΗΕ διατάξεις. Κάθε προμηθευτής δύναται να εφαρμόσει τη δυνατότητα χορήγησης εκπτώσεων στον καταναλωτή ανάλογα με τον χρόνο εξόφλησης της οφειλής από αυτόν, βάσει των διαδικασιών του και του επιχειρησιακού πλάνου του.

Ο δικαιούχος υποχρεούται να εξοφλεί εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς καταναλώσεων περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2024 και εφεξής. Η εξόφληση, από τους κατόχους σύνδεσης αγροτικού ρεύματος, των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της παρούσας, είναι ανεξάρτητη από την εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών κατανάλωσης στο Τιμολόγιο ΓΑΙΑ ή σε οποιοδήποτε άλλο εμπορικό πρόγραμμα προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας από αυτούς.

Ρήτρα αποχώρησης 70 ευρώ από το τιμολόγιο ΓΑΙΑ

Στην περίπτωση που η καταγγελία της σύμβασης προμήθειας με το Τιμολόγιο ΓΑΙΑ πραγματοποιηθεί πριν από το πέρας της συμβατικής διάρκειας ισχύος της από φυσικό πρόσωπο, τότε επιβαρύνεται ο κάτοχος της σύνδεσης αγροτικού ρεύματος, με ρήτρα αποχώρησης 70 ευρώ.

Στην περίπτωση, που η καταγγελία της σύμβασης γίνει από νομικό πρόσωπο, η ρήτρα αποχώρησης διαμορφώνεται στο πλαίσιο της Σύμβασης Προμήθειας τηρουμένης της αναλογικότητας σε σχέση με τον χρόνο καταγγελίας της σύμβασης και την υπολειπόμενη συμβατική διάρκεια.

Στην περίπτωση, που ο αγρότης καταγγείλει τη σύμβαση προμήθειας με Τιμολόγιο ΓΑΙΑ και συμβληθεί σε άλλο τιμολόγιο προμήθειας υπό τον ίδιο προμηθευτή, διατηρεί το πρόγραμμα ρύθμισης της οφειλής, που έχει συμφωνηθεί με τον προμηθευτή του και δεν υποχρεούται στην άμεση εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του.

Δείτε εδώ αναλυτικά το σχετικό ΦΕΚ.