Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός, όπου συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF 2024), τόνισε τη σημασία να επενδύσει η Ευρώπη σημαντικά ποσά στην ηλεκτρική διασύνδεση. Καλεσμένος σε πάνελ για την πράσινη ενέργεια στην Ευρώπη, με θέμα «European Green Deal, Anyone?», ο πρωθυπουργός παρουσίασε την πρόοδο της χώρας στην πράσινη μετάβαση και την αυξανόμενη υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την παράλληλη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Αφού ανέφερε τη δέσμευση της Κομισιόν για κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη το 20250, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στη σημασία επιτάχυνσης των διαδικασιών για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση έδωσε έμφαση στην ανάγκη να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να αυξηθούν τα κίνητρα σε επιχειρήσεις εκτός Ευρώπης να επενδύσουν στην ήπειρο με έμφαση στην καθαρή ενέργεια. «Όταν η Ελλάδα αποφάσισε να φύγει πριν από τέσσερα χρόνια από τον άνθρακα, έγινε η επιλογή το φυσικό αέριο να είναι το μεταβατικό καύσιμο. Προς αυτήν την κατεύθυνση δρομολογήθηκαν επενδύσεις, ύψους 7 δισ. ευρώ» ανέφερε.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια η Ευρώπη να αφήσει πίσω της τα ορυκτά καύσιμα και να προχωρήσει μπροστά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η «μεγάλη εικόνα» για την Ελλάδα είναι να γίνει σημαντικός εξαγωγέας πράσινης ενέργειας, με ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης. Και πρόσθεσε ότι βάσει γεωγραφικής θέσης και στοχευμένου ενεργειακού σχεδιασμού, η χώρα μπορεί να το πετύχει, τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο στα Βαλκάνια, και σε δεύτερο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες στην παραγωγή αιολικής ενέργειας από τη στιγμή που το Αιγαίο είναι η μοναδική περιοχή στη Μεσόγειο με συνεχείς και ισχυρούς ανέμους καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, τα οποία βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.

Χωρίς διασυνδέσεις η πράσινη ενέργεια δεν θα αξιοποιηθεί

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός (WEF 2024) προειδοποίησε ότι χωρίς σημαντικές επενδύσεις στην ηλεκτρική διασύνδεση, όλη αυτή η πράσινη ενέργεια δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για το καλό της Ευρώπης. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος λόγω της κλιματικής αλλαγής, αποτελώντας παράλληλα εχέγγυο ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών εντάσεων (σ.σ. πόλεμος στην Ουκρανία).

Ήδη, όπως είπε, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αυτής, επιταχύνοντας τις συζητήσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο. Αναφερόμενος ειδικά στην Αφρική σημείωσε ότι είναι η ήπειρος με σχεδόν «ατελείωτες δυνατότητες παραγωγής πράσινης ενέργειας από τον ήλιο», γι’ αυτό και η Ευρώπη οφείλει να συνεργαστεί ακόμα περισσότερο με τα αφρικανικά κράτη, προχωρώντας σε σημαντικές επενδύσεις στο δίκτυο ενέργειας, με έμφαση στην ηλεκτρική διασύνδεση.

«Από την σκοπιά της Ελλάδας ως χώρας που δεσπόζει στην παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ παραμένω πολύ επίμονος όσον αφορά στην Πράσινη Συμφωνία και πάρα πολύ υποστηρικτικός ως προς τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμη κι αν αυτό δεν είναι κάτι που αντανακλά την πολιτική πραγματικότητα όλων των κρατών-μελών, δεν παύουμε να υπογραμμίζουμε την πρόοδο που έχει επιτελεστεί, προσθέτοντας σε αυτό τους σημαντικούς πόρους που έχουν δοθεί από το RRF για την Πράσινη Μετάβαση. Για την Ελλάδα ο συνολικός φάκελος υπερβαίνει τα 36 δισ. ευρώ και πάνω από το 25% των κεφαλαίων κατευθύνεται στην Πράσινη Μετάβαση, επομένως θα πω ότι έχουμε και σημαντική δύναμη πυρός από την ΕΕ, ώστε να το καταστήσουμε όλο αυτό δυνατό» σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.