Πλειοψηφική εμπιστοσύνη, έδειξαν οι πολίτες στο πράσινο τιμολόγιο όπως ανέφερε ο Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του. Συγκεκριμένα δήλωσε πως «η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών επέλεξαν το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος και ο μεγάλος όγκος των τιμολογίων είναι με πολύ καλές τιμές». Παράλληλα εξήγησε γιατί δεν υπάρχουν χρωματιστά τιμολόγια στο φυσικό αέριο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως έκανε γνωστό και ο ίδιος, επέλεξε το πράσινο τιμολόγιο σε πάροχο ρεύματος, που όμως διατήρησε ακριβές τιμές, ως εκ τούτου είναι «υπό αίρεση η επιλογή μου». «Όλη την περίοδο πριν το πράσινο τιμολόγιο, οι πολίτες δεν ήξεραν ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος. Υπάρχουν 130 διαφορετικά τιμολόγια, τα οποία έχουν το καθένα τα δικά του χαρακτηριστικά. Σήμερα έχουμε το πράσινο τιμολόγιο που βλέπουμε με μεγάλη σαφήνεια. Πια δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα να μην λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Οι επιχειρήσεις, εάν το περιβάλλον τους επιτρέπει να έχουν μεγαλύτερο κέρδος, θα το κάνουν. Είναι δική μας δουλειά, της Πολιτείας, να εξασφαλίζει τον ανταγωνισμό», είπε στην τηλεόραση του OPEN.

«Έχουμε πολύ καλά και σταθερά τιμολόγια (μπλε), με 14,9. Τα θέματα των τιμών ιδίως σε ένα αγαθό που κατά βάση είναι παίζει ρόλο η τιμή, εμείς κάναμε τη μεταρρύθμιση και ξεκαθάρισε το ποιος είναι ο φθηνότερος. Μας έτυχε και μια καλή συγκυρία στις τιμές φυσικού αερίου διεθνώς κι ένας ήπιος χειμώνας λόγω κλιματικής αλλαγής και για αυτό το λόγο έχουμε πάρα πολύ καλές τιμές σε σχέση με πέρσι στις αρχές του χρόνου» τόνισε ακόμα ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

Τι απάντησε για το αν θα υπάρξει επιδότηση από το κράτος σε περίπτωση ανόδου των τιμών

Ερωτώμενος, αν θα υπάρξει επιδότηση από το κράτος σε περίπτωση ανόδου των τιμών, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε: «Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω κάποιο κύμα αυξήσεων των τιμών να έρχεται, διότι οι αποθήκες της Ευρώπης είναι πολύ γεμάτες, θα μείνουν γεμάτες σε μεγάλο βαθμό και μετά το χειμώνα. Δεύτερον, οι επενδύσεις στο φυσικό αέριο με καινούργια FSRU, και στην παραγωγή και στα terminals έχουν προχωρήσει πολύ, κι επίσης και οι Ρώσοι προσπαθούν να πουλήσουν το φυσικό αέριο τους και μέσω LNG και το έχουν διοχετεύσει στη διεθνή αγορά. Έχουμε μια συγκυρία που δεν μας δείχνει ότι θα έχουμε εξαιρετικά μεγάλες αυξήσεις. Συν εμείς συνεχίζουμε και βάζουμε ανανεώσιμες, που είναι πολύ φθηνότερες από τον λιγνίτη ή το φυσικό αέριο».

Γιατί δεν υπάρχουν χρωματιστά τιμολόγια και στο φυσικό αέριο

Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε και γιατί δεν υπάρχουν χρωματιστά τιμολόγια και στο φυσικό αέριο: «Η αγορά του φυσικού αερίου είναι πολύ λιγότερο δύσκολη και σύνθετη από την αγορά του ηλεκτρισμού. Είναι πιο μεσομακροπρόθεσμη. Ο ηλεκτρισμός διαμορφώνει την τιμή του ανά ώρα. Και αυτό απαιτεί πολύ μεγάλη διαφάνεια».