Στις 17 Ιουλίου, η ICGB – ο ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου του Διασυνδετηρίου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας – πραγματοποίησε προσομοίωση αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης στην ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής.

Κύριος στόχος της άσκησης ήταν η αξιολόγηση της ετοιμότητας και της αποτελεσματικότητας του εργολάβου άμεσης αποκατάστασης του αγωγού IGB στην ελληνική επικράτεια, η απόδοση των επιχειρησιακών ομάδων της ICGB στην Ελλάδα, καθώς και η δοκιμή των πρωτοκόλλων συντονισμού με τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Η έμφαση δόθηκε στην κινητοποίηση πόρων, την ταχύτητα αντίδρασης και το συντονισμό των ενεργειών επί τόπου, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται στο Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της εταιρείας.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε στενό συντονισμό με την τοπική αστυνομία, την πυροσβεστική υπηρεσία και τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με το γενικό σχέδιο για σενάρια έκτακτης ανάγκης σχετιζόμενα με το φυσικό αέριο, στο πλαίσιο του ελληνικού συστήματος πολιτικής προστασίας. Είχε εκ των προτέρων σχεδιαστεί ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης Επιπέδου 1, προκειμένου να προσομοιωθεί ένα τοπικό συμβάν στον αγωγό που απαιτεί άμεση αντίδραση, με στόχο την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των καθορισμένων διαδικασιών παρέμβασης και της απόδοσης της Ομάδας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

Η προσομοίωση προϋπέθετε τη χρήση εξειδικευμένων μηχανημάτων και εξοπλισμού, γεγονός που οδήγησε σε προσωρινή αύξηση των επιπέδων θορύβου στην περιοχή παρέμβασης. Η ICGB επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για το κοινό, το περιβάλλον ή την ακεραιότητα της υποδομής του αγωγού κατά τη διάρκεια της άσκησης, η οποία διεξήχθη υπό ελεγχόμενες συνθήκες και σύμφωνα με όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Η ICGB υπογραμμίζει την επιτυχή ολοκλήρωση της άσκησης ως βασική ένδειξη της επιχειρησιακής της ετοιμότητας, του ισχυρού συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων ομάδων  και της δέσμευσής της στην ασφάλεια. Η εταιρεία παραμένει αφοσιωμένη στη διατήρηση υψηλών προτύπων αντίδρασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και συνεχίζει τη διενέργεια προσομοιώσεων και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της τακτικής της δραστηριότητας και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Ο Διασυνδετήριος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας–Βουλγαρίας (IGB) λειτουργεί από την κοινοπραξία ICGB AD, η οποία είναι εγγεγραμμένη στη Βουλγαρία από το 2011, με μετόχους την BEH EAD (50%) και την IGI Poseidon (50%). Η IGI Poseidon είναι εταιρεία εγγεγραμμένη στην Ελλάδα, με μετόχους την ελληνική εταιρεία DEPA International Projects (50%) και τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Edison S.p.A (50%).

Σύμφωνα με το καταστατικό της, η ICGB AD είναι ο ιδιοκτήτης του αγωγού φυσικού αερίου IGB, έχει χρηματοδοτήσει την υλοποίησή του, διαχειρίζεται τη δυναμικότητα μεταφοράς και εισπράττει έσοδα από τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Ο αγωγός IGB συνδέεται με το ελληνικό εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ Α.Ε.) και με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP AG) στην περιοχή της Κομοτηνής (Ελλάδα), καθώς και με το βουλγαρικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου (Bulgartransgaz EAD) στην περιοχή της Στάρα Ζαγόρα. Το συνολικό μήκος του αγωγού είναι 182 χλμ., η διάμετρος του σωλήνα είναι 32”, και η αρχική του μεταφορική ικανότητα φτάνει έως τα 3 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος στην κατεύθυνση Ελλάδα – Βουλγαρία. Ανάλογα με το ενδιαφέρον της αγοράς για μεγαλύτερες ποσότητες και τις δυνατότητες των γειτονικών συστημάτων μεταφοράς, ο αγωγός IGB έχει σχεδιαστεί με δυνατότητα αύξησης της χωρητικότητας έως και 5 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος.

Διαβάστε ακόμη