Η Σλοβακία είναι πλέον έτοιμη να εγκρίνει τη 18η δέσμη κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο Σλοβάκος κεντροαριστερός λαϊκιστής πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, με βίντεό του στο Facebook.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο πακέτο μέτρων βάζει στο στόχαστρο ιδίως τον χρηματοπιστωτικό και τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, σε αντίδραση για το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρνείται να διαπραγματευθεί κατάπαυση του πυρός άνευ όρων στην Ουκρανία.

Η επικύρωση των μέτρων αναβλήθηκε όταν ο κ. Φίτσο είπε πως δεν ήταν διατεθειμένος να τα υιοθετήσει, επικαλούμενος τις ανησυχίες της κυβέρνησής του για την επάρκεια αερίου στη Σλοβακία.

Όμως χθες, μέσω Facebook, ο κ. Φίτσο ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή στην σλοβακική αντιπροσωπεία να εγκρίνει τη 18η δέσμη κυρώσεων.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός επιχειρηματολόγησε πως αν συνέχιζε να εμποδίζει το νέο πακέτο κυρώσεων η κατάσταση θα γινόταν «αντιπαραγωγική» για τα συμφέροντας της Σλοβακίας ως κράτους-μέλους της ΕΕ, γράφει η DW.

Η Μπρατισλάβα εξασφάλισε εγγυήσεις από την Κομισιόν για βοήθεια σε περίπτωση έλλειψης αερίου, αύξησης των τιμών, των τελών μεταφοράς, ή νομικών επιπλοκών, σύμφωνα με τον κ. Φίτσο.

Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 στην έδρα της ΕΕ αναμένεται να επικυρώσουν τη 18η δέσμη πιθανόν ακόμη και σήμερα.

Απαιτείται απόλυτη ομοφωνία προκειμένου η ΕΕ να προχωρήσει στην επιβολή και στην εφαρμογή κυρώσεων.

Την Τρίτη, οι υπουργοί Εξωτερικών δεν ενέκριναν το νέο πακέτο, αφού η Σλοβακία επέμεινε στο βέτο της.

Η θέση της Ελλάδας

Όπως έγραψε νωρίτερα το energygame.gr καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στα κράτη μέλη που, ναι μεν, τάσσονται υπέρ της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, τονίζουν ωστόσο πως αυτή η απεξάρτηση θα πρέπει να γίνει με ρεαλιστικούς όρους και θα πρέπει να πληρούνται τρεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πρώτον, θα πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα αυξήσει τις τιμές ενέργειας, κάτι που αποτελεί τη βασική ανησυχία πολλών κρατών μελών. Δεύτερον, θα πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα επιτρέπει την έμμεση είσοδο ρωσικού αερίου στην ΕΕ, με εισαγωγές αερίου αμφίβολης προέλευσης μέσω του αγωγού Turkstream. Τρίτον, και εξίσου σημαντικό, η απεξάρτηση θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να «στέκει» νομικά, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα σε ευρωπαϊκές εταιρείες από τη διακοπή των συμβολαίων τους με τη Gazprom. Σύμφωνα με πληροφορίες τη θέση αυτή μετέφερε η ελληνική πλευρά στον κ. Γιόργκενσεν και  κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Η Ελλάδα διατηρεί ακόμα μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, το πρώτο εξάμηνο του 2025 το ρωσικό αέριο, μέσω του αγωγού Turkstream, αποτέλεσε σχεδόν το 40% των συνολικών εισαγωγών αερίου της χώρας, σε μια περίοδο μάλιστα όπου η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά, λόγω της αυξημένης χρήσης του στην ηλεκτροπαραγωγή. Συνεπώς, η Ελλάδα θα μπορούσε να επηρεαστεί από ενδεχόμενη διακοπή των ροών ρωσικού αερίου. Παρά ταύτα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, εμφανίστηκε αισιόδοξος κατά την ομιλία του στη συνάντηση της Ενεργειακής Κοινότητας. «Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει στον τομέα του φυσικού αερίου. Έχει επέλθει μια ουσιαστική μεταβολή χάρη στον Κάθετο Διάδρομο. Πλέον δεν εξαρτόμαστε από το ρωσικό αέριο, έχουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που έρχεται διά θαλάσσης από τον Νότο και φτάνει μέχρι την Ουκρανία και τη Μολδαβία», δήλωσε, αναφερόμενος στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Oxford Institute: Ρίσκο για την ΕΕ η πρόταση της Επιτροπής για διακοπή των ροών ρωσικού αερίου

Ενδιαφέροντα είναι, πάντως, τα συμπεράσματα πρόσφατης έκθεσης του Oxford Institute for Energy Studies, που σχολιάζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διακοπή των ροών ρωσικού αερίου έως το τέλος του 2027. Συγκεκριμένα, το Oxford Institute αναφέρει πως «δεν είναι σαφές εάν αξίζει να αναληφθεί αυτός ο κίνδυνος, προκειμένου να διακοπούν μικρές ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ μετά το 2027 στο πλαίσιο υφιστάμενων συμβολαίων. Οι αυξημένες τιμές που θα προκύψουν από την κατάργηση των ρωσικών εισαγωγών, έστω και σχετικά μικρές, αποτελούν ευρωπαϊκό —αλλά και παγκόσμιο— πρόβλημα, με τον αντίκτυπο να είναι ελαφρώς εντονότερος στις περισσότερο επηρεασμένες χώρες της κεντρικής Ευρώπης». Επισήμανε, δε, πως «η πρόταση κινδυνεύει να αποτελέσει εμπόδιο αντί για οδικό χάρτη προς ένα μέλλον χωρίς ρωσικό αέριο. Στην πολιτική της προσπάθεια να εξαλείψει τα εναπομείναντα μόρια ρωσικού φυσικού αερίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διακινδυνεύει να υπονομεύσει τη νομική και εμπορική θέση των Ευρωπαίων εισαγωγέων αερίου, να επιβάλει πρόσθετο οικονομικό και διοικητικό βάρος σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και παράγοντες της αγοράς, να αποδυναμώσει δυνητικά την ασφάλεια εφοδιασμού για τις χώρες της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και να θέσει υπό σοβαρή πίεση την ενεργειακή αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ».

Διαβάστε ακόμη