Η ICGB ξεκινά αξιολόγηση της ζήτησης της αγοράς για την επέκταση της δυναμικότητας του αγωγού φυσικού αερίου IGB, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Η διετής διαδικασία περιλαμβάνει μη δεσμευτική και δεσμευτική φάση για τον προσδιορισμό του ενδιαφέροντος της αγοράς σχετικά με την υλοποίηση του έργου αύξησης της δυναμικότητας του διασυνδετήριου αγωγού από 3 δισ. κ.μ./έτος σε 5 δισ. κ.μ./έτος.
Η ICGB, ο ανεξάρτητος διαχειριστής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας–Βουλγαρίας (IGB), ξεκίνησε τη μη δεσμευτική φάση της διαδικασίας αξιολόγησης του ενδιαφέροντος της αγοράς για την επέκταση της δυναμικότητας του αγωγού. Η διαδικασία διεξάγεται σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/459 (NC CAM) και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή.
Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε στενή συνεργασία με τους διαχειριστές των γειτονικών συστημάτων μεταφοράς και έχει ως στόχο να καθορίσει τη δυνατότητα αύξησης της τεχνικής δυναμικότητας του IGB από 3 σε 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχοντες καλούνται να υποβάλουν τις μη δεσμευτικές προσφορές τους έως την 1η Σεπτεμβρίου 2025. Όλα τα σχετικά έγγραφα και οδηγίες συμμετοχής είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση: https://www.icgb.eu/transparency/public-consultations/
«Η επέκταση της δυναμικότητας του IGB αποτελεί στρατηγική κίνηση για ολόκληρη την περιοχή», δήλωσαν οι εκτελεστικοί διευθυντές της ICGB, Γιώργος Σάτλας και Θεοδώρα Γεωργίεβα. «Ως η πρώτη οδός διαφοροποιημένων προμηθειών φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, ο IGB διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εξασφάλιση ασφαλούς και βιώσιμης πρόσβασης σε φυσικό αέριο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη διαδικασία αυτή και στη διασφάλιση καλύτερης διασυνδεσιμότητας και ανθεκτικότητας σε ολόκληρη την περιοχή, μαζί με τους εταίρους μας», τόνισαν οι δύο.
Μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης, η ICGB και οι διαχειριστές μεταφοράς των γειτονικών συστημάτων θα καταρτίσουν εκθέσεις αξιολόγησης της ζήτησης για κάθε σημείο διασύνδεσης. Οι εκθέσεις αυτές θα αποτελέσουν τη βάση για μελλοντικά βήματα, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων έργων, διαβουλεύσεων και κανονιστικής έγκρισης.
Ο αγωγός IGB (Διασυνδετήριος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας–Βουλγαρίας) λειτουργεί από την κοινοπραξία ICGB AD, η οποία είναι εγγεγραμμένη στη Βουλγαρία από το 2011, με μετόχους την BEH EAD (50%) και την IGI Poseidon (50%). Η IGI Poseidon είναι εταιρεία εγγεγραμμένη στην Ελλάδα, με μετόχους την ελληνική εταιρεία DEPA International Projects (50%) και τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Edison S.p.A (50%). Σύμφωνα με το καταστατικό της, η ICGB AD είναι ιδιοκτήτρια του αγωγού IGB, χρηματοδότησε την υλοποίησή του, διαχειρίζεται τη μεταφορική του ικανότητα και εισπράττει έσοδα από τη μεταφορά φυσικού αερίου.
Ο αγωγός IGB διασυνδέεται με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας (DESFA S.A.) και τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP AG) στην περιοχή της Κομοτηνής (Ελλάδα), καθώς και με το βουλγαρικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου (Bulgartransgaz EAD) στην περιοχή της Στάρα Ζαγόρα. Το συνολικό μήκος του αγωγού είναι 182 χλμ., η διάμετρος του σωλήνα 32” και η αρχική του δυναμικότητα φτάνει τα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως προς την κατεύθυνση Ελλάδας–Βουλγαρίας. Ανάλογα με το ενδιαφέρον της αγοράς για μεγαλύτερες ποσότητες και τις δυνατότητες των γειτονικών συστημάτων μεταφοράς, ο αγωγός IGB έχει σχεδιαστεί με την προοπτική αύξησης της δυναμικότητας έως τα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Διαβάστε ακόμη