Ορόσημο αποτελεί η σημερινή ημέρα για τον Κάθετο Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που ανοίγει τον δρόμο για τη μεταφορά LNG (αμερικανικού κυρίως) καθώς και αζέρικου αερίου από την Ελλάδα προς την Ουκρανία. Πρώτον, επειδή δοκιμάζεται για πρώτη φορά το εμπορικό ενδιαφέρον για την όδευση μετά τη συμφωνία των Διαχειριστών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Μολδαβίας και Ουκρανίας για μείωση των τελών διέλευσης και διευκόλυνση της δέσμευσης μεταφορικής ικανότητας κατά μήκος του διαδρόμου, με την πρώτη δημοπρασία που θα λάβει χώρα με την ενιαία, μειωμένη ταρίφα. Και δεύτερον, επειδή ξεκινούν και τα κρίσιμα έργα που θα άρουν τη συμφόρηση στο βουλγαρικό σκέλος του Διαδρόμου, δίνοντας ένα ισχυρό «σήμα» για το έργο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η τελετή που θα λάβει χώρα στην Κρέσνα, παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας. Το παρών θα δώσει επίσης ο Έλληνας ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου που από κοινού με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ζέτσο Στάνκοφ αναμένεται να εκφράσουν την ικανοποίησή του για την πρόοδο του εμβληματικού project, ηγετικά στελέχη των πέντε Διαχειριστών -συμπεριλαμβανομένης της Διευθύνουσας Συμβούλου του ΔΕΣΦΑ Μαρίας Ρίτας Γκάλι- και αξιωματούχοι των υπόλοιπων χωρών που εμπλέκονται στο project.
Δοκιμάζεται το εμπορικό ενδιαφέρον για την ενιαία μειωμένη ταρίφα για τον Κάθετο Διάδρομο
Το νέο προϊόν που σχεδιάστηκε με στόχο να καταστήσει ανταγωνιστική την όδευση του Κάθετου Διαδρόμου σε σχέση με τις εναλλακτικές οδεύσεις (από Σλοβακία και Πολωνία) κάνει το ντεμπούτο του σήμερα, με την πρώτη δημοπρασία για μεταφορά αερίου από Ελλάδα στην Ουκρανία, χωρίς δυνατότητα πώλησης του αερίου στις ενδιάμεσες «στάσεις» αφού στόχος είναι η ενίσχυση των εισαγωγών αερίου στην Ουκρανία για την προετοιμασία της χειμερινής περιόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Argus Media, το προϊόν θα αφορά δέσμευση δυναμικότητας 31 Γιγαβατωρών/ημέρα για τον μήνα Ιούνιο, με Δημοπρασία Ενιαίας Τιμής (Uniform Price Auction) και τιμή εκκίνησης που προσδιορίζεται σε 6,15 ευρώ/MWh που διαμορφώνεται σε 7 ευρώ/MWh περίπου συμπεριλαμβανομένων και των τελών. Οι συμμετέχοντες πρέπει να υποβάλουν προσφορές για ποσότητες αερίου με σημείο «εκκίνησης στην Ελλάδα» την Αγία Τριάδα (Ρεβυθούσα), τη Νέα Μεσημβρία (σημείο διασύνδεσης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου με τον ΤΑP), την Αμφιτρίτη (σημείο διασύνδεσης του ΕΣΦΑ με το FSRU Αλεξανδρούπολης) και τους Κήπους. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν επιτρέπονται εισαγωγές από Σιδηρόκαστρο που είναι το παραδοσιακό σημείο εισόδου ρωσικού αερίου στην Ελλάδα μέσω του TurkStream. Εταιρείες εμπορίας αερίου που επικαλείται το Argus Media σημειώνουν ότι οι κανόνες αυτοί ευνοούν εταιρείες με φυσική πρόσβαση σε LNG, «φωτογραφίζοντας» τους λίγους μεγάλους εισαγωγείς που χρησιμοποιούν τα ελληνικά τέρμιναλ.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδρομή προβλέπει έκπτωση 25% στα τέλη μεταφοράς από την Ελλάδα έως τη Ρουμανία και 46% από τη Μολδαβία μέχρι την Ουκρανία. Το ερώτημα που θα απαντηθεί σήμερα είναι αν αυτές οι μειώσεις επαρκούν για να προσελκύσουν εμπορικό ενδιαφέρον και το κατά πόσο η ενιαία μειωμένη ταρίφα θα καταστήσει ανταγωνιστικό τον Κάθετο Διάδρομο σε σχέση με τις εναλλακτικές οδεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη και την παράμετρο της διαθέσιμης χωρητικότητας.
Διαβάστε ακόμη