Τα τελευταία χρόνια, η δημοφιλία των πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, ή πιο απλά FSRUs, έχει αυξηθεί. Στην Ευρώπη, το ισχυρό πλήγμα που προκάλεσε στην ενεργειακή της ασφάλεια η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, την ώθησε να στραφεί σε μεγάλο βαθμό προς το LNG και να επενδύσει σε FSRUs. Αλλά και διεθνώς, ο ρόλος του LNG γίνεται όλο και πιο κομβικός για τα κράτη – εισαγωγείς φυσικού αερίου. Κατ’ επέκταση, τα FSRUs παγκοσμίως αυξάνονται, αφού προσφέρουν ευελιξία και έχουν χαμηλότερο επενδυτικό κόστος σε σχέση με έναν χερσαίο τερματικό σταθμό LNG. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης “2025 World LNG Report” που δημοσίευσε πριν μερικές ημέρες το International Gas Union (IGU), η Ευρώπη αναμένεται να εγκαινιάσει τέσσερα νέα FSRUs εντός του 2025, τα οποία θα έχουν συνολική δυναμικότητα 9,8 MTPA (εκατομμύρια τόνους ετησίως) και θα βρίσκονται σε Γερμανία, Ιταλία, Εσθονία και Κύπρο.

Αυτήν την περίοδο υπάρχουν 48 FSRUs σε όλο τον κόσμο, τα οποία αποτελούν το 6,5% του παγκόσμιου στόλου LNG. Πέραν των πλωτών μονάδων επαναεριοποίησης, δηλαδή των FSRUs, υπάρχουν και κάποιες υπεράκτιες μονάδες (offshore) επαναεριοποίησης. Μέχρι το τέλος του 2024, υπήρχαν 52 ενεργές πλωτές και υπεράκτιες μονάδες επαναεριοποίησης, με συνολική δυναμικότητα 207,3 MTPA. Αυτές οι εγκαταστάσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% της παγκόσμιας δυναμικότητας επαναεριοποίησης, αναφέρει το IGU. Το περασμένο έτος τέθηκαν σε λειτουργία 8 FSRUs προσθέτοντας 34,4 MTPA δυναμικότητας. Η Ευρώπη αντιπροσώπευε πάνω από το 50% αυτής της αύξησης, απόρροια της «στροφής» της προς το LNG. Ισχυρή ανάπτυξη των FSRUs παρατηρήθηκε και στη Λατινική Αμερική, με τρεις νέες πλωτές μονάδες πέρυσι.

Η έκθεση του IGU υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία των FSRUs για τα κράτη που εισάγουν LNG. Μέχρι το τέλος του 2024, 16 από τις 47 χώρες εισαγωγής LNG βασίζονταν αποκλειστικά σε FSRUs και υπεράκτιες εγκαταστάσεις, ενώ 11 χρησιμοποιούσαν έναν συνδυασμό FSRUs και χερσαίων τερματικών σταθμών. Ωστόσο, επισημαίνεται πως, σε αντίθεση με τις χώρες που εισάγουν σταδιακά περισσότερο LNG, οι εδραιωμένες αγορές φυσικού αερίου προτιμούν τους χερσαίους τερματικούς σταθμούς, λόγω της μεγαλύτερης δυναμικότητας που προσφέρουν, καθώς και των δυνατοτήτων μελλοντικής επέκτασης. Η Κίνα, η οποία αποτελεί βαρόμετρο για την παγκόσμια ζήτηση LNG όντας η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά επαναεριοποίησης, διαθέτει 32 τερματικούς σταθμούς, εκ των οποίων οι 31 είναι χερσαίοι, ενώ έχει μόνο ένα FSRU.

Το FSRU στην Αλεξανδρούπολη και τα projects που εξετάζονται

Στην Ελλάδα υπάρχει ένας χερσαίος τερματικός σταθμός επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, που βρίσκεται στη Ρεβυθούσα και τον διαχειρίζεται ο ΔΕΣΦΑ, καθώς και ένα FSRU, στην Αλεξανδρούπολη, που το διαχειρίζεται η Gastrade. Η εμπορική λειτουργία του FSRU της Αλεξανδρούπολης ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2024. Ωστόσο, στις 28 Ιανουαρίου του 2025 σταμάτησε προσωρινά να λειτουργεί λόγω ενός τεχνικού προβλήματος στις αντλίες πίεσης. Όπως έγραψε πρόσφατα το energygame.gr, η επανεκκίνηση της λειτουργίας του FSRU έχει προγραμματιστεί για τις 15 Αυγούστου. Η παροχή υπηρεσιών εκφόρτωσης και αεριοποίησης θα πραγματοποιείται αρχικά με μέγιστη διαθέσιμη δυναμικότητα στο 25% της ονομαστικής ισχύος της μονάδας, δηλαδή περίπου 41,5 GWh ημερησίως, για την περίοδο από 15 Αυγούστου έως και 30 Σεπτεμβρίου 2025. Την 1η Οκτωβρίου του 2025 το FSRU αναμένεται να επιστρέψει σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία.

Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρείες για τη λειτουργία νέων FSRUs. Συγκεκριμένα, FSRU σχεδιάζει η εταιρεία Διώρυγα Gas, του ομίλου Motor Oil, κοντά στην Κόρινθο. Στις αρχές του 2025, το project έλαβε πράσινο φως από το ΥΠΕΝ. Παράλληλα, έγκριση από τη ΡΑΑΕΥ έχει λάβει το FSRU που σχεδιάζει η Elpedison στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο αναμένεται σύντομα η τελική επενδυτική απόφαση. Ως προς το FSRU που σχεδιάζει η Mediterranean Gas στον Βόλο, η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται στις αρχές του επόμενου χρόνου. Τέλος, την εγκατάσταση δεύτερου FSRU στην Αλεξανδρούπολη εξετάζει η Gastrade. Παρά το ενδιαφέρον αυτών των εταιρειών για νέα FSRUs, ανά καιρούς έχει αμφισβητηθεί η ανάγκη εγκατάστασης νέων πλωτών μονάδων στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη