Οι εταιρείες φυσικού αερίου από την Κίνα εκμεταλλεύονται τις ποικίλες πηγές προμήθειας και ένα ευέλικτο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, για να αναλάβουν τον ρόλο των παγκόσμιων «ευέλικτων» προμηθευτών. Η PetroChina Co., ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της χώρας, επιδιώκει μετοχές σε έργα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ή ευέλικτες συμφωνίες προμήθειας, με στόχο να μετατραπεί από αγοραστής στις ξένες αγορές σε μεγαλύτερο trader, δήλωσε ο Wang Haiyan, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του εμπορικού της βραχίονα. Η εταιρεία στοχεύει να αυξήσει το χαρτοφυλάκιό της LNG στους 35 εκατομμύρια τόνους έως το 2030, δηλαδή αύξηση 75% σε σχέση με σήμερα, δήλωσε ο ίδιος σε πάνελ του Παγκόσμιου Συνεδρίου Φυσικού Αερίου στο Πεκίνο την Τρίτη.
Για την Κίνα, πρόκειται για έναν αντίστροφο ρόλο. Στο παρελθόν, η Ασία ήταν η κύρια πηγή ζήτησης και καθορισμού τιμών, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες απορροφούσαν τις πλεονάζουσες ποσότητες. Αυτό άλλαξε μετά τη δραστική μείωση των ροών ρωσικού αγωγού προς την Ευρώπη, εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, αναφέρει το Bloomberg.
«Ο ρόλος εξισορρόπησης που έπαιζε η ευρωπαϊκή αγορά έχει πλέον μεταφερθεί στην Κίνα», δήλωσε η Zhu Yanyan, γενική διευθύντρια του κέντρου εμπορίας και εμπορευμάτων μονάδας της Cnooc Ltd., του μεγαλύτερου εισαγωγέα LNG στην Κίνα. «Ο λόγος είναι απλός — η Κίνα διαθέτει πολλές και σταθερές πηγές προμήθειας.»
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη Zhu, η Κίνα μείωσε τις εισαγωγές LNG κατά περίπου 20% το πρώτο τρίμηνο, ανακατευθύνοντας φορτία προς την Ευρώπη, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν εκτοξευθεί. Το 75% του κενού καλύφθηκε από αύξηση της εγχώριας παραγωγής και εισαγωγές μέσω αγωγών.
Η χώρα έχει επίσης ενισχύσει την παραγωγή καθαρής ενέργειας, εγκαθιστώντας αριθμό-ρεκόρ σε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο να μειώνουν την παραγωγή. Άλλοι βασικοί τομείς ζήτησης φυσικού αερίου, όπως τα εργοστάσια, οι μεταφορές και η οικιακή θέρμανση, είναι λιγότερο ευέλικτοι.
Μέρος αυτής της στροφής της Κίνας είναι επίσης η επιδίωξη κερδών. Σε κάποιες περιπτώσεις, δεν έχει οικονομικό νόημα να εισάγονται φορτία LNG στην εσωτερική αγορά όταν μπορούν να μεταπωληθούν στο εξωτερικό σε υψηλότερες τιμές.
Διαβάστε ακόμη