Σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα σε σχέση με τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις και τον εμπορικό πόλεμο, διατυπώνονται διάφορες αρκετές εκτιμήσεις σε σχέση με την πορεία του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, ήρθε όμως και το δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο ανέφερε πως η Ευρώπη σχεδιάζει να απαγορεύσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το 2027. Μπορεί οι παραδόσεις φυσικού αερίου να έχουν περιοριστεί δραστικά από τη Ρωσία, όμως έχουν αυξηθεί αρκετά οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, το πρώτο τετράμηνο κρίνεται ως θετικό, με στελέχη του ΔΕΣΦΑ να αναφέρουν πως περιμένουμε το της κατανάλωσης από αυτόν τον μήνα, με δεδομένο πως σε λίγες ημέρες θα βγει από το καθεστώς συντήρησης η Ρεβυθούσα. Για τον λόγο αυτόν, τον προηγούμενο μήνα υπήρξε μια πτωτική πορεία του LNG και μόνο ένα καράβι είχε εκφορτώσει φορτίο στη Ρεβυθούσα. Άλλωστε, το πρώτο τρίμηνο του έτους η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου καταγράφεται σημαντικά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, λόγω του υπερδιπλασιασμού των φορτίων. Το συγκεκριμένο διάστημα έφτασαν 20 δεξαμενόπλοια.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ, «το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2025, η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 35,07%, αγγίζοντας τις 22,30 Τεραβατώρες (TWh), από 16,51 TWh στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε συνέχεια της αύξησης κατά 30,03% που καταγράφηκε σε ετήσια βάση το 2024, η εγχώρια ζήτηση για φυσικό αέριο ενισχύεται σημαντικά στο α’ τρίμηνο του 2025 με αύξηση κατά 28,61% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, φτάνοντας τις 20,86 TWh. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει την καθοριστική συμβολή του φυσικού αερίου για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας στη χώρα στο συγκεκριμένο διάστημα».

Πηγές του ΔΕΣΦΑ εκτιμούν πως μπροστά μας εκτός από την αύξηση της ζήτησης LNG αναμένεται να εκδηλωθεί και ένα επενδυτικό ενδιαφέρον γενικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων για νέες υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Την προηγούμενη εβδομάδα, τονίστηκε στην Αθήνα η ανάγκη επίσπευσης του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται πως μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της NOMAGAS υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας κατά τη διάρκεια του 9th Balkan Energy Summit. Στο πλαίσιο αυτό, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης τονίζουν την ανάγκη επίσπευσης των εργασιών που αφορούν τον Κάθετο Διάδρομο, με τις συζητήσεις μεταξύ των διαχειριστών να συνεχίζονται και με τις επενδύσεις να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, σε πολλές χώρες, όπως στην Βουλγαρία.

Κοινός στόχος να συνεχιστούν οι επενδύσεις στις διασυνδέσεις. Οι συζητήσεις γίνονται σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας, όπως προαναφέρθηκε, με την Ευρώπη να θέλει να βελτιώσει το εμπορικό της ισοζύγιο με τις ΗΠΑ και με το LNG να αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Να σημειωθεί πως στην Αθήνα τον Ιούνιο αναμένεται να διεξαχθεί η Σύνοδος του Gas Infrastructure Europe (GIE), το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει εκπροσώπους από την αγορά και όχι μόνο και στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν όλα τα ζητήματα.

Διαβάστε ακόμη