Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα ανακοινώσει την Τρίτη 6 Μαΐου έναν οδικό χάρτη για τη σταδιακή κατάργηση των εναπομεινάντων δεσμών φυσικού αερίου του μπλοκ με τη Ρωσία. Ωστόσο, ελλείψει κυρώσεων, θα είναι δύσκολο για τους αγοραστές να εγκαταλείψουν τις συμβάσεις φυσικού αερίου χρησιμοποιώντας νομικές επιλογές, όπως η ανωτέρα βία.
Η πρόταση έρχεται καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν τη Ρωσία για μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία. Εάν επιτευχθεί, η συμφωνία μπορεί να ανοίξει εκ νέου την πόρτα για τη ρωσική ενέργεια και να χαλαρώσει τις κυρώσεις.
ΕΕ: Στόχος ο τερματισμός των ρωσικών εισαγωγών έως το 2027
Περίπου το 19% του φυσικού αερίου της Ευρώπης εξακολουθεί να προέρχεται από τη Ρωσία, μέσω του αγωγού TurkStream και των αποστολών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει έναν μη δεσμευτικό στόχο να τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027.
Η Κομισιόν διερευνά νομικές επιλογές για να επιτρέψει στις ευρωπαϊκές εταιρείες να επικαλεστούν ανωτέρα βία και να σπάσουν τα συμβόλαιά τους για το ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να αντιμετωπίσουν κυρώσεις, καθώς και μέτρα που θα απαγορεύουν στις εταιρείες να συνάπτουν νέα συμβόλαια για ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Reuters.
Ωστόσο, δικηγόροι και αναλυτές δήλωσαν ότι είναι αμφίβολο αν η ανωτέρα βία θα λειτουργήσει, δεδομένων των ετών που έχουν περάσει από τότε που η ΕΕ ορκίστηκε να τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου το 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Agnieszka Ason, ανεξάρτητη δικηγόρος ενέργειας που ειδικεύεται στις συμβάσεις LNG, δήλωσε ότι για να κηρυχθεί ανωτέρα βία, ο προμηθευτής πρέπει να παραβιάσει τη σύμβαση, για παράδειγμα, με τη μη παράδοση. Ωστόσο, οι εναπομείνασες ρωσικές προμήθειες έχουν αποδειχθεί ότι λειτουργούν καλά κατά τη διάρκεια τριών ετών πολέμου.
Νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου. Ωστόσο, αυτό απαιτεί ομόφωνη έγκριση και από τις 27 χώρες της ΕΕ. Η Σλοβακία και η Ουγγαρία, για παράδειγμα, έχουν επιδιώξει να διατηρήσουν στενούς πολιτικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία, και η τελευταία έχει ορκιστεί να εμποδίσει τις ενεργειακές κυρώσεις.
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Gazprom και οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ξεκινήσει νομικές υποθέσεις και ανταπαιτήσεις για παραβιασμένες συμβάσεις φυσικού αερίου και για πληρωμές που δεν έχουν γίνει. Με βάση δικαστικά έγγραφα, υπολογισμοί του Reuters εκτιμούν ότι οι διαφορές αυτές ανέρχονται σε περίπου 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ (21 δισεκατομμύρια δολάρια).
Τα συμβόλαια με τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom περιλαμβάνουν όρους «take-or-pay» που απαιτούν από τους αγοραστές που αρνούνται τις παραδόσεις φυσικού αερίου να εξακολουθούν να πληρώνουν έως και το 95% των συμβατικών ποσοτήτων.
Η ΕΕ προγραμματίζει να προτείνει την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από νέες συμφωνίες, καθώς και από υφιστάμενα spot συμβόλαια. Η απαγόρευση αυτή αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του 2027, αναφέρει το Bloomberg.
Αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός βασίζεται στην ικανότητα της ΕΕ να εξασφαλίσει εναλλακτικούς προμηθευτές LNG από χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ, η Αφρική και άλλες περιοχές, με στόχο την αντικατάσταση των ρωσικών προμηθευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ ενδέχεται να συνδεθούν με συμφωνίες για την ενίσχυση των προμηθευτών LNG, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις από τις ρωσικές προμήθειες παραμένουν το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ΕΕ, παρά τη μείωση των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου.
Η στρατηγική αυτή αναμένεται να έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις τιμές και στην ενεργειακή ασφάλεια, καθώς προβλέπεται ότι οι διεθνείς προμήθειες LNG θα αυξηθούν σημαντικά στο μέλλον, καλύπτοντας μέρος των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ.
Διαβάστε ακόμη