Η δημιουργία ενός διαφοροποιημένου ενεργειακού μείγματος στην Ευρώπη αναδεικνύεται σε θέμα μείζονος σημασίας. Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου είχε πρόσφατα δηλώσει πως για να πετύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη διαφοροποίηση θα χρειαστεί να υπάρξει καλύτερη διασυνοριακή συνεργασία. Η Ελλάδα προσπαθεί να βρεθεί στο κέντρο των εξελίξεων και να να γίνει μία πύλη transit για τον ηλεκτρισμό, το αέριο και μακροπρόθεσμα για το υδρογόνο. Το καύσιμο – γέφυρα της ενεργειακής μετάβασης -όπως συχνά χαρακτηρίζεται το φυσικό αέριο- βρίσκεται στον κυκεώνα τον εξελίξεων με τον φόβο μίας νέας κρίσης να επανέρχεται στο προσκήνιο.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ενεργειακή επάρκεια στην Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να υπερπηδήσει σημαντικά εμπόδια προκειμένου να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια επόμενη κρίση φυσικού αερίου. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε το ΕΕΣ, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έλαβε ορισμένα μέτρα έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τα οφέλη της δράσης αυτής δεν είναι ξεκάθαρα. Η ταχύρρυθμη σταδιακή διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που το 2021 αντιπροσώπευε το 45% των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ, προκάλεσε κρίση εφοδιασμού, η οποία με τη σειρά της οδήγησε σε κρίση οικονομικής προσιτότητας. Τον Αύγουστο του 2022, η τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου κορυφώθηκε στα 339 ευρώ ανά μεγαβατώρα (έναντι 51 ευρώ τον Αύγουστο του 2021). Τα κράτη μέλη άρχισαν να επιδοτούν τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας (με κόστος περίπου 390 δισ. ευρώ μόνο το 2022) προκειμένου να μειώσουν τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Στα τέλη του 2023, η ΕΕ είχε στραφεί επιτυχώς σε άλλες πηγές πλην της Ρωσίας για τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο, και οι τιμές σταθεροποιήθηκαν, αγγίζοντας τα προ κρίσης επίπεδα, στις αρχές του 2024.

Όπως σχολιάζει η δεξαμενή σκέψης Bruegel μέσα σε μόλις δυόμισι χρόνια, το μείγμα και ο όγκος των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά. Ο κύριος προμηθευτής – η Ρωσία – έχει σε μεγάλο βαθμό αποκοπεί από το μείγμα και οι όγκοι εισαγωγών είναι χαμηλότεροι λόγω της μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου στην ΕΕ. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχουν σκιές στο αφήγημα της απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πρόκειται για εξέλιξη που όχι μόνο επηρεάζει τη μείωση των εισαγωγών LNG, αλλά και την αμφισβήτηση της βιωσιμότητας των σχεδιαζόμενων υποδομών που υπηρετούν το αφήγημα του «απογαλακτισμού», με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα επειδή η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου της ΕΕ μειώθηκε κατά περισσότερο από το ένα τρίτο (36%) μεταξύ 2020 και 2023, λόγω των μειώσεων από τον μεγαλύτερο παραγωγό, την Ολλανδία. Η εγχώρια πτώση αναμένεται να συνεχιστεί χωρίς σημαντική βραχυπρόθεσμη αύξηση στην παραγωγή πράσινου αερίου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του βιοαερίου και του βιομεθανίου. Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται νέα αξιολόγηση των αναδυόμενων στρατηγικών απειλών για τις εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ. Καθώς το μείγμα εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ αλλάζει, αναδύονται νέοι κίνδυνοι και η χαρτογράφησή τους είναι απαραίτητη. Για την εν λόγω χαρτογράφηση πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφορες παράμετροι.

Η γεωγραφία αλλάζει – Στο παιχνίδι οι θαλάσσιες μεταφορές

Μεταξύ του 2020 και του 2023, το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου στις εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ μειώθηκε από το μισό περίπου στο 15%. Η Νορβηγία είναι πλέον ο κύριος εξωτερικός προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ, παραδίδοντας το μεγαλύτερο μέρος του αερίου της μέσω αγωγών. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες ανταγωνίζεται πλέον το ρωσικό αέριο για τη δεύτερη θέση στην αγορά της ΕΕ. Νέες πηγές, όπως η Αίγυπτος , η Αγκόλα και το Ομάν, καθώς και οι αυξανόμενες εισαγωγές από το Αζερμπαϊτζάν έχουν καταστήσει το μείγμα εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ πιο διαφοροποιημένο.

Αντίστοιχα, η εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές που μεταφέρονται μέσω θαλασσών και ωκεανών έχει αυξηθεί. Το 2022 και το 2023, οι περισσότερες εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ προήλθαν μέσω υπεράκτιων αγωγών από τη Βόρεια Θάλασσα, τη Μεσόγειο και τη Βαλτική Θάλασσα, από χώρες όπως η Νορβηγία, η Αλγερία και η Λιβύη, ή με δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο. Σχεδόν το 80% των εισαγωγών φυσικού αερίου έφτασε μέσω θαλάσσης το 2022, ενώ το 2023 θα αυξηθεί στο 87%. Το Αζερμπαϊτζάν είναι ο μόνος προμηθευτής (εκτός από τη Ρωσία) που στέλνει αέριο μέσω χερσαίων αγωγών.

Πρόσβαση σε παγκόσμια αποθέματα

Παρά την περιορισμένη πρόσβαση στα μεγαλύτερα παγκόσμια αποθέματα φυσικού αερίου στη Ρωσία, η ΕΕ έχει δυνητικά πρόσβαση σε ανεκμετάλλευτα αποθέματα στην Αραβική Χερσόνησο και την Κεντρική Ασία, συμπεριλαμβανομένων του Ιράν και του Τουρκμενιστάν. Ωστόσο, η πρόσβαση σε αυτά τα αποθέματα αποτελεί πρόκληση λόγω της ανεπαρκούς υποδομής, της υψηλής εγχώριας ζήτησης (στο Ιράν, για παράδειγμα), της εγγύτητας σε μεγάλα κέντρα ζήτησης όπως η Τουρκία και η Κίνα και της πολύπλοκης γεωπολιτικής, ιδίως στο Ιράν. Ωστόσο, οι μεγάλοι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και των ΗΠΑ, διαθέτουν σημαντική ικανότητα αύξησης της παραγωγής. Η πρόκληση της ανάπτυξης νέων διαδρομών προς το ανεκμετάλλευτο φυσικό αέριο αναδεικνύει τη σημασία της συνέχισης των εισαγωγών φυσικού αερίου από την ΕΕ.

Εξισορρόπηση στόχων

Καθώς η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώνεται, οι χώρες της ΕΕ μπορούν θεωρητικά να γίνουν πιο επιλεκτικές ως προς το πού αγοράζουν φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση των κινδύνων για την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο και να εφαρμοστούν μη τιμολογικοί δείκτες αναφοράς στις μελλοντικές αποφάσεις εισαγωγών. Αυτά θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα στρατηγικά κριτήρια του friendshoring, της απορρόφησης κινδύνων, του περιορισμού των κλιματικών επιπτώσεων, του τρόπου μεταφοράς και της αλληλεξάρτησης. Συζητάμε τα κριτήρια αυτά με τη σειρά τους. Η εκτίμησή μας δείχνει ότι η ικανοποίηση αυτών των πολλαπλών κριτηρίων θα είναι δύσκολη χωρίς απότομη περαιτέρω μείωση της ζήτησης.

Ένας σημαντικός κίνδυνος είναι η Ρωσία να εκμεταλλευτεί τις σχέσεις της με άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου για να βλάψει τα συμφέροντα της ΕΕ. Η ΕΕ στοχεύει να σταματήσει όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027, αλλά αυτός δεν είναι νομικά δεσμευτικός στόχος και η ΕΕ μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστεί με εξαγωγείς που συνδέονται με τη Ρωσία. Η συμπεριφορά των εξαγωγέων φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης των Ηνωμένων Εθνών τον Φεβρουάριο του 2023, η οποία κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από την Ουκρανία, μπορεί να υποδηλώνει την ευθυγράμμισή τους με τη Ρωσία. Η συμμετοχή στο Φόρουμ Εξαγωγικών Χωρών Φυσικού Αερίου (GECF), μια δωδεκαμελή ομάδα που συντονίζει σε κάποιο βαθμό τις πολιτικές εξαγωγής φυσικού αερίου των χωρών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, υποδηλώνει επίσης τον κίνδυνο δυνητικής ευθυγράμμισης με τα ρωσικά συμφέροντα, σχολιάζει το Bruegel. Ενώ η ζήτηση φυσικού αερίου της ΕΕ για το 2023 μπορεί να καλυφθεί από τις χώρες που υποστηρίζουν το ψήφισμα, η κάλυψη των σημερινών ή των προβλεπόμενων από τον ΙΕΑ για το 2030 αναγκών χωρίς προμήθειες από τα μέλη του GECF δεν είναι εφικτή. Αυτό υποδηλώνει ότι απαιτείται μια στρατηγική για την άρση του κινδύνου των εμπορικών σχέσεων με τους κύριους προμηθευτές της GECF βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Ο ρόλος του κλίματος

Το μεθάνιο, το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου, εκπέμπεται από τις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Είναι υπεύθυνο για το ένα τρίτο περίπου της καθαρής υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η ΕΕ έχει ως στόχο να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο της βιομηχανίας φυσικού αερίου και των εισαγωγών φυσικού αερίου στο κλίμα και έχει εκδώσει κανονισμό για το μεθάνιο, ο οποίος θέτει γενική υποχρέωση μείωσης των εκπομπών μεθανίου στους φορείς εκμετάλλευσης παράλληλα με τις υποχρεώσεις παρακολούθησης και αναφοράς των εκπομπών μεθανίου από εγχώριες και εισαγόμενες πηγές και καθορισμού ορίων εκπομπών μεθανίου για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, αρχής γενομένης από το 2030. Η ΕΕ υποστηρίζει επίσης την παγκόσμια δέσμευση για το μεθάνιο, στην οποία 157 χώρες έχουν δεσμευτεί εθελοντικά να μειώσουν συλλογικά τις παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου.

Η επιλογή εναλλακτικών πηγών συνεπάγεται συμβιβασμούς, οι οποίοι πρέπει να εξισορροπηθούν με τα νέα τρωτά σημεία του διαφοροποιημένου εφοδιασμού με φυσικό αέριο, όπως η ασφάλεια των θαλασσίων οδών και η εξάρτηση από προμηθευτές που είναι λιγότερο συνδεδεμένοι με την αγορά της ΕΕ. Επί του παρόντος, το μείγμα εισαγωγών φυσικού αερίου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις δυνάμεις της αγοράς. Οι αποφάσεις των εταιρειών και όχι οι εθνικοί στόχοι στρατηγικής πολιτικής, πόσο μάλλον οι αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ, διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό από πού προέρχονται οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Ευρώπης. Οι τιμές βέβαια (τις οποίες δεν συζητήσαμε) θα συνεχίσουν να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στον καθορισμό του μείγματος εισαγωγών. Παρ’ όλα αυτά, η πρόσφατη εμπειρία υποδεικνύει την ανάγκη για πιο προσεκτική παρακολούθηση και πρόβλεψη, και ενδεχομένως για την ανάπτυξη μιας πιο σαφούς πολιτικής της ΕΕ για τις εισαγωγές φυσικού αερίου που θα υποστηρίζεται από τη νομοθεσία.

Και αυτό που πρέπει να τεθεί στο τραπέζι είναι αν η Ευρώπη από την την «κακή εξάρτησή της» από τη Ρωσία θα αναπτύξει νέες «κοντόφθαλμες εξαρτήσεις» με άλλες χώρες όπως η Αμερική. Οι ΗΠΑ παρέχουν επί του παρόντος στην Ευρώπη σχεδόν το 50% του υγροποιημένου φυσικού αερίου της, από περίπου ένα τέταρτο πριν από τον πόλεμο και το LNG έχει ξεπεράσει το φυσικό αέριο μέσω αγωγών ως η σημαντικότερη πηγή προμηθειών.

Διαβάστε ακόμη