Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ασία αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα λόγω της αυξημένης ζήτησης στην Κίνα που προκλήθηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτή η έκρηξη της ζήτησης ώθησε τους Ευρωπαίους αγοραστές να προσφέρουν εκπτώσεις για να προσελκύσουν πωλητές. Η μέση τιμή LNG για παράδοση τον Ιούνιο στη βορειοανατολική Ασία αυξήθηκε στα 10,50 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές μονάδες θερμότητας (mmBtu) από 10,40 δολάρια/mmBtu, σύμφωνα με το Reuters.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η αύξηση των τιμών είναι προσωρινή, καθώς η Ευρώπη και η Βορειοανατολική Ασία διαθέτουν προς το παρόν επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου/LNG. Επιπλέον, η περίοδος χαμηλής ζήτησης (shoulder season) σε αυτές τις περιοχές αναμένεται να ασκήσει π downward pressure στις τιμές. Η αύξηση των τιμών αποδίδεται επίσης σε διακοπή παραγωγής στην μονάδα φυσικού αερίου Gorgon της Chevron Australia. Η διακοπή λειτουργίας αναμένεται να διαρκέσει έως και πέντε εβδομάδες.

Παρά την αύξηση των τιμών, οι Νοτιοκορεάτες και Ιάπωνες αγοραστές βασίζονται στα αποθέματά τους για να ανταποκριθούν στην έκρηξη της εγχώριας ζήτησης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η παραγωγή του τερματικού εξαγωγής LNG Freeport έχει αυξηθεί, με δύο από τους τρεις σταθμούς να λειτουργούν σχεδόν σε πλήρη δυναμικότητα. Ωστόσο, η έναρξη συντήρησης στον τερματικό σταθμό Cameron έχει αντισταθμίσει μέρος αυτής της αύξησης της παραγωγής.

Στην Ευρώπη, οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου είναι γεμάτες κατά σχεδόν 63%, γεγονός που τοποθετεί την ήπειρο σε ισχυρή θέση κατά τη διάρκεια της περιόδου έγχυσης δικτύου. Τα ναύλα μεταφοράς LNG παρέμειναν σταθερά αυτή την εβδομάδα, με τα ναύλα στους Ατλαντικούς και Ειρηνικούς ωκεανούς να παρουσιάζουν μικρή πτώση. Τα χαμηλά ναύλα στην spot αγορά και ο μεγάλος αριθμός διαθέσιμων πλοίων επέτρεψαν στις ναυτιλιακές εταιρείες να ανακτήσουν κάποιο από το κόστος τους παραδίδοντας LNG στην Ασία αντί για την Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη