Ιδιαίτερα απογοητευμένη εμφανίζεται η Κυπριακή πλευρά σχετικά με την τροπή που έχει λάβει το project για το τερματικό επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε μάλιστα ότι με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, δεν θα ανέθετε στην κινεζική εταιρεία το έργο.

Σε σχέση με τις εξελίξεις επί του θέματος, ο Υπουργός ανέφερε ότι έχουν τερματιστεί οι εργασίες και δεν γίνεται κάτι επί της χερσαίας μονάδας. Υπάρχει σε εξέλιξη η διαιτησία, που ξεκίνησε προ πολλού, είπε σε κυπριακά μέσα σημειώνοντας ότι «ως κυβέρνηση, αξιολογούμε πώς ολοκληρώνεται το τερματικό για να φέρουμε φυσικό αέριο διότι το έχουμε απόλυτη ανάγκη». Αν δεν ολοκληρώνεται με τη συγκεκριμένη κοινοπραξία, υπέδειξε ο κ. Παπαναστασίου, θα πρέπει να παρθεί η οδυνηρή απόφαση να τερματιστεί η σύμβαση που πήρε πολλές παρατάσεις και πολλά εκατομμύρια. Το χρονοδιάγραμμα από την κοινοπραξία, είπε ο Υπουργός Ενέργειας, είναι ότι τον Ιούλιο του 2024 θα ολοκληρωθεί.

Το έργο το οποίο ανήκει στην Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ – θυγατρική της ΔΕΦΑ) και ανέλαβε να το εκτελέσει κοινοπραξία υπό την κινεζική China Petroleum Pipeline Company (CPP) σκοντάφτει σε πάνω σε βουνό προβλημάτων και καινούργιων απαιτήσεων. Η κινεζική κοινοπραξία ζητεί τώρα από την Κυπριακή Δημοκρατία 200 εκατ. ευρώ από τα σχεδόν 550 εκατ. που ήταν η αξία του έργου, μέσω προσφυγής στη διεθνή διαιτησία του Λονδίνου. Σημειώνεται πως η προβλήτα έχει ολοκληρωθεί μόλις κατά 45%-50% και η διαδικασία της κατασκευής κρέμεται πλέον από μία κλωστή. Όπως όλα δείχνουν το project θα μείνει στη θεωρία…