Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο που είναι να παραδοθεί το καλοκαίρι είναι ακριβότερο από τα συμβόλαια αερίου για τον φετινό χειμώνα, γεγονός που σηματοδοτεί ότι η περιοχή είναι καλά εφοδιασμένη για την τρέχουσα περίοδο και θα αντιμετωπίσει την επόμενη πρόκληση της ανασυγκρότησης των αποθεμάτων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς τόσο για την παράδοση του Φεβρουαρίου όσο και για την παράδοση του Μαρτίου διαπραγματεύονται τώρα σχεδόν 1 ευρώ φθηνότερα από εκείνα για την παράδοση του Ιουνίου και του Ιουλίου, με τη διαφορά μεταξύ των δύο συμβολαίων να διευρύνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου.

Η διαφορά δείχνει ότι οι έμποροι έχουν γίνει όλο και πιο σίγουροι τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει ελάχιστες έως καθόλου προκλήσεις εφοδιασμού για το υπόλοιπο του χειμώνα, παρά τη συνεχιζόμενη αστάθεια που εξακολουθεί να κυριαρχεί στην αγορά. Τα συμβόλαια διαπραγματεύονται κάτω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το περασμένο καλοκαίρι.

Η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη παραμένει χλιαρή εν μέσω μιας αργής οικονομικής ανάκαμψης και η περιοχή εξακολουθεί να επωφελείται από τη συσσώρευση αποθεμάτων καυσίμων ρεκόρ πέρυσι. Η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πάνω από το μέσο όρο και ο ως επί το πλείστον ήπιος χειμώνας βοήθησαν επίσης.

Οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη την ήπειρο αναμένεται να παραμείνουν πάνω από τον μέσο όρο της εποχής καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον προγνώστη Maxar Technologies Inc. Αυτό πρόκειται να συμβάλει σε ακόμη χαμηλότερη ζήτηση του καυσίμου για θέρμανση.

Παρόλα αυτά, οι έμποροι παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον κύριο εξαγωγέα Κατάρ, αφού η χώρα της Μέσης Ανατολής ενημέρωσε ορισμένους ευρωπαίους αγοραστές για ανασχεδιασμένες αποστολές. Ο περίπλους της Αφρικής προσθέτει περίπου δύο εβδομάδες στο ταξίδι προς την Ευρώπη.

Πρόκληση της ΕΕ, η αποθήκευση φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα

Η επόμενη πρόκληση για την Ευρώπη θα είναι να γεμίσει τους χώρους αποθήκευσης για την προετοιμασία του επόμενου χειμώνα. Η πιθανότητα ενός καυτού καλοκαιριού σημαίνει ότι η ζήτηση για ψύξη μπορεί να αυξηθεί. Το 2023 ήταν ήδη το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Υπάρχει επίσης αβεβαιότητα σχετικά με την ανανέωση της συμφωνίας διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω αγωγού μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η οποία λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους. Ενώ η Ευρώπη έχει εξαρτηθεί περισσότερο από τις εισαγωγές ΥΦΑ μετά την ενεργειακή κρίση, μεγάλα τμήματα της νέας παγκόσμιας δυναμικότητας αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μόλις από το 2025.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια προθεσμιακού μήνα, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς για το φυσικό αέριο, είχαν μικρή μεταβολή στα 28,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 9:28 π.μ. στο Άμστερνταμ.