Πολύ έντονα είναι τα προβλήματα στην εν εξελίξει προσπάθεια της Κύπρου να αποκτήσει τερματικό εισαγωγής φυσικού αερίου. Μετά την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η οποία κάνει λόγο για «σαθρή εικόνα» εξαιτίας των σοβαρών παραβιάσεων δημοσίων συμβάσεων, επανειλημμένων καθυστερήσεων και εκτόξευση του κόστους, το AlphaNews.live της Κύπρου εξασφάλισε σχετική εισήγηση της Ομάδας Έργου της θυγατρικής της ΔΕΦΑ, ΕΤΥΦΑ, η οποία εν ολίγοις αναφέρει πως ξεπεράστηκαν όλες οι κόκκινες γραμμές με την ανάδοχη κοινοπραξία του έργου και ως εκ τούτου πλέον εισηγείται την διακοπή των πληρωμών.

Πιο αναλυτικά, η εισήγηση της ομάδας έργου προς το Διοικητικό Συμβούλιο στις 15/1 ήταν πως εν απουσία καθορισμένου χρονοδιαγράμματος παράδοσης και λόγω των συνεχών καθυστερήσεων στις εργασίες, την ποιότητα του έργου και τις συνεχιζόμενες αποτυχίες που παρουσιάζουν οι έλεγχοι στο πλοίο FSRU που βρίσκεται σε ναυπηγείο στην Κίνα, θα πρέπει να σταματήσουν οποιοιδήποτε άλλοι συμβιβασμοί. Θα πρέπει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΦΑ να λάβει μέτρα περιλαμβανομένης και της διακοπής των πληρωμών προς την κοινοπραξία.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην εν λόγω έκθεση, η Ομάδα Έργου κάνει λόγο για συμβιβασμούς που γίνονται επί καθημερινής βάσης και θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα των εργασιών, την ασφάλεια του προσωπικού και την αξιοπιστία του συνόλου του έργου.

Συνεχείς διαφωνίες μεταξύ κοινοπραξίας και εταιρείας

Στην εξίσωση των προβλημάτων μπαίνουν και οι συνεχείς διαφωνίες που σημειώνονται ανάμεσα στην κοινοπραξία και την εταιρεία, η οποία ανέλαβε για λογαριασμό της ΕΤΥΦΑ να εποπτεύει την υλοποίηση του. Υπάρχει επίσης η εντύπωση, πως παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν για την ποιότητα και αξιοπιστία του έργου, εντούτοις υπάρχουν πολιτικές πιέσεις για την ολοκλήρωση του το συντομότερο δυνατό. Αξίζει να σημειωθεί πως ο επιβλέπων μηχανικός της ΕΤΥΦΑ είναι η κοινοπραξία η οποία κατέθεσε προσφυγή για τον διαγωνισμό που αφορούσε το κομμάτι των αγωγών του έργου με σκοπό να αναλάβει η ίδια το έργο.

Λαμβάνοντας υπόψη πως πρόκειται για ένα έργο το κόστος του οποίου θα ξεπεράσει τα 542 εκατομμύρια ευρώ, σε συναγερμό τέθηκε και η Ελεγκτική Υπηρεσία μετά από σχετικό έλεγχο που διενήργησε. Συγκεκριμένα πρόθεση της υπηρεσίας είναι να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υπό το φως των χορηγιών που υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το έργο της έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.