Οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, για δεύτερη μέρα χθες διαπραγματεύονταν στον «κόμβο» TTF κάτω από τα 40 ευρώ, δίνοντας θετικό μήνυμα για φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου TTF έκλεισε χθες στα 39,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Πρόκειται για τιμή που δεν έχει παρατηρηθεί από τις αρχές του 2022, δηλαδή πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και όσα ακολούθησαν.

Αιτία για την πτώση αποτελεί αφενός η υψηλή στάθμη των αποθηκών αερίου στην Ευρώπη, που σήμερα βρίσκεται κοντά στο 93%, παρά το ψύχος των τελευταίων ημερών, ενώ την ίδια στιγμή η διαθεσιμότητα του LNG είναι υψηλή και η ζήτηση από την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες μάλλον ήπια, κάτι που ασκεί πίεση προς τα κάτω στις τιμές.

Πτωτικά επηρεάζουν τις τιμές φυσικού αερίου και οι εκτιμήσεις ότι το 2023 αναμένεται να είναι το πιο θερμό έτος ιστορικά με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, κάτι που επηρεάζει τη ζήτηση κατά τον χειμώνα. Η μειωμένη τιμή του αερίου, εφόσον διατηρηθεί, αναμένεται να είναι πολύ θετική για τα τιμολόγια των καταναλωτών στο εξής, όσο και για το κόστος της βιομηχανίας.

Σημειώνεται ότι η προσφορά και η ζήτηση φυσικού αερίου διατηρούν ισορροπία και ο καλός καιρός προκαλεί πτωτική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου το επόμενο διάστημα, αν δεν συμβεί κάποιο διεθνές γεγονός που θα επηρεάσει σε μεγάλη κλίμακα την προσφορά.

Μάλλον…. δεν θα δούμε μεγάλες αυξήσεις τον Ιανουάριο

Σημειώνεται ότι από τη μέση τιμή χονδρεμπορικής του Δεκεμβρίου εξαρτάται η τιμή που θα δούμε στο «πράσινο» τιμολόγιο την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Η τελική τιμή που θα πληρώσει ο καταναλωτής στο «πράσινο τιμολόγιο», η τιμή του οποίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου, καθορίζεται από την αριθμητική πράξη: Βασική τιμή προμήθειας κάθε εταιρείας- Εκπτώσεις (που ανακοινώθηκαν) + Μηχανισμό Διακύμανσης.

Η βασική τιμή έχει ήδη οριστεί από τον κάθε προμηθευτή και παραμένει σταθερή κατ’ ελάχιστον για 6 μήνες, όπως και οι εκπτώσεις, τις οποίες ο πάροχος έχει ανακοινώσει ξεχωριστά.

Ο Μηχανισμός Διακύμανσης περιλαμβάνει τέσσερις συντελεστές: Το «κάτω» και το «άνω όριο» της μέσης χονδρεμπορικής τιμής του προηγούμενου μήνα, που όταν αυτή τα υπερβαίνει, τότε ο μηχανισμός ενεργοποιείται αυτόματα. Έναν πολλαπλασιαστή προσαύξησης και τη διαφορά στις τιμές χονδρεμπορικής των δύο τελευταίων μηνών.

Οι εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει το «άνω όριο», το οποίο για όλες είναι χαμηλά, κάτι που σημαίνει ότι ένα σημαντικό μέρος της τελικής τιμής θα καθοριστεί από τον Μηχανισμό Διακύμανσης και την τιμή χονδρεμπορικής του Δεκεμβρίου που συμπεριλαμβάνει. Στον βαθμό, όμως, που δεν θα κινηθεί ιδιαίτερα ανοδικά η τιμή χονδρεμπορικής Δεκεμβρίου, μειώνεται η επιπλέον χρέωση από τον Μηχανισμό Διακύμανσης.