Τα κτίρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης αποτελούν σήμερα τον βασικό πυλώνα της στρατηγικής της Prodea, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό «πράσινο» χαρτοφυλάκιο. Η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ στην ελληνική αγορά ακινήτων, σήμερα διαθέτει συνολικά 184.073 τ.μ. πιστοποιημένα πράσινα κτίρια και σχεδιάζει μέσα στα επόμενα χρόνια να πιστοποιήσει ακόμη επτά ακίνητα συνολικής επιφάνειας 134.151 τ.μ.

Στόχος της εταιρείας είναι να αποτελέσει πραγματικό καταλύτη στην ανάπτυξη βιοκλιματικών κτιρίων στη χώρα, καθώς, όπως έχει επισημάνει στο παρελθόν η Διοίκηση της εταιρείας, «τα κτίρια χωρίς πράσινα χαρακτηριστικά δεν θα έχουν καμία τύχη στην αγορά, καθώς πλέον αυτά, λόγω του μειωμένου ενεργειακού τους αποτυπώματος και της γενικότερης φιλικότητας προς τον χρήστη μέσα από καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες εργασίας, προσφέρουν μεγάλες εξοικονομήσεις και όλο και περισσότεροι μισθωτές τα επιλέγουν αποκλειστικά».

Στο πλαίσιο αυτό έχει θεσπίσει και εφαρμόζει Πολιτική «Βιώσιμης Ανάπτυξης» και «Περιβάλλοντος» και έχει συστήσει «Επιτροπή Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG)» καθώς και την «Επιτροπή Πράσινου Ομολόγου», καθώς ήταν από τις πρώτες εταιρείες του Χρηματιστηρίου που εξέδωσε εξέδωσε πράσινο ομολογιακό δάνειο ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το 2023, η Εταιρεία μένοντας πιστή στις δεσμεύσεις και στους στόχους της για τη βιώσιμη ανάπτυξη, συμμετείχε στο παγκόσμιο σύστημα έρευνας και αξιολόγησης Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB), καθώς και στο πλαίσιο βιωσιμότητας (sBPR) του European Public Real Estate Association (EPRA), βελτιώνοντας τις επιδόσεις της σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στη φαρέτρα της η ΑΕΕΑΠ έχει το πρώτο πιστοποιημένο κτίριο κατά LEED στη βαθμίδα Gold και το πρώτο LEED Gold ξενοδοχείο στην Ελλάδα. Πρόκειται για το συγκρότημα έξι κτιρίων στον Καρελά Παιανίας, επιφάνειας 29.000 τ.μ. και 1.100 θέσεων στάθμευσης και το τετράστερο Moxy στην Ομόνοια, στην οδό Σταδίου 65, που με τον ερχομό του ήδη αναμορφώνει την εικόνα της Ομόνοιας ως προορισμού.

Στο πράσινο χαρτοφυλάκιο της PRODEA περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, το «The Wave» στη Λεωφόρο Συγγρού 44, το «eLement» στην οδό Φραγκοκλησιάς, με συνολική επιφάνεια 14.000 τ.μ. και πιστοποίηση LEED Platinum, που είναι μισθωμένο στην Elpedison, τα γραφεία της Kaizen Gaming στο Μαρούσι, τα γραφεί της Viva Wallet στο Μαρούσι.

Σύντομα επίσης αναμένεται να πιστοποιηθεί και ο Πύργος του Πειραιά, με LEED Platinum, την υψηλότερη βαθμίδα του πιο διαδεδομένου συστήματος αξιολόγησης αειφόρων κτηρίων. Επιπρόσθετα, πρόκειται να πιστoποιηθεί ως κτήριο WELL, πιστοποίηση που αφορά στην υγεία και ευεξία των χρηστών.

Επίσης στα σκαριά βρίσκεται ένα ακόμη πράσινο κτίριο γραφείων στα Αηδονάκια στο Μαρούσι.To συγκεκριμένο ακίνητο είναι όμορο και στο άλλο ακίνητο της PRODEA στη Λεωφόρο Κηφισίας 77. Αξιοποιώντας το σύνολο των συγκεκριμένων οικοπέδων, η PRODEA Investments θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της οικοπεδική έκταση 15.000 τ.μ., στην οποία δρομολογεί την κατασκευή campus γραφείων, που θα ενσωματώνουν τις σύγχρονες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και θα πιστοποιηθούν κατά το πρότυπο LEED στη βαθμίδα Gold.

Πιο συγκεκριμένα θα ανεγερθεί κτιριακό συγκρότημα γραφείων επιφάνειας περίπου 19.000 τ.μ. με ανωδομή 14.000 τ.μ., ενώ το σύνολο της επένδυσης ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ.

Αν και ο κύριος στόχος της ΑΕΕΑΠ είναι να αναπτύσσει πράσινα κτίρια τα οποία έχουν μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση κατά 40% περίπου. Η μεγάλη και πιο σημαντική πρόκληση είναι να ελαχιστοποιήσει το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Τα εμπορικά κτίρια καταναλώνουν κυρίως (80%) ηλεκτρική ενέργεια οπότε για να πετύχει κάποιος την ελαχιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματός τους πρέπει να καταφέρει να παραγάγει ο ίδιος «καθαρή» ενέργεια χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο τους χώρους του κτιρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία θα εντατικοποιήσει τις ενέργειές της για την υλοποίηση σε επιλέξιμα ακίνητά της «πράσινων» ενεργειακών επενδύσεων όπως εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές αποθηκευτικών χώρων, έτσι ώστε να μειωθεί το ανθρακικό αποτύπωμα τόσο του Ομίλου όσο και των μισθωτών της.