Σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον, όπου η ενεργειακή ασφάλεια επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, η Ελλάδα επιδιώκει να διατηρήσει σταθερή πορεία, επενδύοντας στρατηγικά σε δίκτυα, διασυνδέσεις και νέα τεχνολογικά μέτωπα, υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου κατά την ομιλία του στην ημερίδα του ΤΕΕ.
«Ζούμε σε μια περίοδο ευρύτερης γεωπολιτικής μεταβλητότητας. Η γεωπολιτική σκακιέρα αναπροσαρμόζεται, με παραδοσιακούς αντιπάλους να συνεργάζονται. Μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, η Ελλάδα προσπαθεί να παραμείνει σταθερή», σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας τον κομβικό ρόλο της ενέργειας στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και στη συνολική οικονομική σταθερότητα.
Αναφερόμενος στην οικονομική πορεία της χώρας, υπογράμμισε ότι η επίτευξη ισχυρού πλεονάσματος δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τις «θυσίες του ελληνικού λαού και την πειθαρχία» που επέδειξε. «Παρά την κρίση, η χώρα μείωσε το χρέος της και άνοιξε νέα σελίδα», είπε χαρακτηριστικά.
Η πρόκληση των δικτύων και η απάντηση της κυβέρνησης
Εστιάζοντας στις ενεργειακές υποδομές, ο κ. Παπασταύρου σημείωσε πως η ύφεση των προηγούμενων ετών άφησε το αποτύπωμά της και στα δίκτυα, αναφερόμενος ενδεικτικά στην πρόσφατη διακοπή ρεύματος στην Ισπανία που επηρέασε ολόκληρη την Ευρώπη. «Όταν ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας, το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν σαφές: “Προσέξτε το Πάσχα, τα δίκτυα θα πιεστούν”», αποκάλυψε, επισημαίνοντας πως για την αποφυγή παρόμοιων κρίσεων απαιτείται ενίσχυση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Η Ελλάδα, όπως είπε, έχει ήδη καταγράψει σημαντική πρόοδο: «Πέρυσι επενδύσαμε 1,8 δισ. ευρώ στα δίκτυα, ενώ ολοκληρώσαμε και την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη». Όπως υπενθύμισε, τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν τρία νέα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά ταμεία, μέσω των οποίων σημαντικά ποσά θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση των δικτύων.
Από εισαγωγέας, εξαγωγέας ενέργειας
«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα εισαγωγής ενέργειας, αλλά εξαγωγέας», τόνισε με έμφαση ο Υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι έως το 2019 η χώρα αποτελούσε απλώς έναν προορισμό. «Τώρα εξάγουμε. Εισάγουμε 17 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και εξάγουμε 11», σημείωσε, αναδεικνύοντας τον ρόλο του Κάθετου Διαδρόμου και των διακρατικών διασυνδέσεων.
«Επενδύσαμε πολλά κεφάλαια, δημιουργώντας ένα πλαίσιο αυτάρκειας και ενεργειακής αυτονομίας», πρόσθεσε, θέτοντας στο επίκεντρο τη στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης για τη διατήρηση της ενεργειακής κυριαρχίας της χώρας.
Απανθρακοποίηση και νέα μέτωπα
Ο κ. Παπασταύρου έκανε εκτενή αναφορά στις προσπάθειες για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος, σημειώνοντας ότι το ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ξεπερνά ήδη το 56%. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην ανάγκη βελτίωσης του πλαισίου περικοπών φορτίου σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης: «Όταν εμφανίστηκε ο κίνδυνος για μπλακάουτ, η τεχνικά βέλτιστη λύση ήταν να γίνουν δίκαιες περικοπές. Θέλουμε πιο δίκαιο καταμερισμό των περικοπών».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην ενεργοποίηση νέων τεχνολογικών πεδίων, αποκαλύπτοντας ότι «χθες βάλαμε τις βάσεις για την παραγωγή μεθανίου και υδρογόνου στη χώρα μας», ενώ παράλληλα «τρέχει» και το πρόγραμμα ανάπτυξης των υδρογονανθράκων. «Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και προστιθέμενη αξία», σημείωσε.
Ο Υπουργός έκλεισε την τοποθέτησή του με αναφορά στην Πολιτική Προστασία και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα αντιμετωπίζει πλέον τις φυσικές καταστροφές. «Παλαιότερα, η αντιμετώπιση γινόταν μέσα από ένα γραφείο. Πλέον υπάρχει Υπουργείο, υπάρχει το 112 και το σύστημα διαρκώς εξελίσσεται», είπε.
Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, έκλεισε με μια πρόσκληση-πρόκληση: «Ραντεβού ξανά σε έναν χρόνο, για να δούμε πόσα από αυτά τα ερωτήματα θα έχουν απαντηθεί».
Διαβάστε ακόμη